VIDEO Robotaksi položio vozački ispit

Screenshot: YouTube

PROIZVOĐAČ autonomnog vozila odlučio se na drastični iskorak.

Prema nekim istraživanjima dvije trećine Amerikanaca se boje autonomnih vozila, a tek svaki deseti ispitanik kaže da ima povjerenja u robotaksi uslugu. Mnogi će se složiti da ni u Europi nije drukčije. 

U takvom ozračju Hyundai je odlučio pokazati na konkretnom primjeru koliko je tehnologija napredovala i koliko su autonomna vozila sigurna. Automobil na tapeti je Ioniq 5 opremljen sustavom autonomnog upravljanja. 

>> VIDEO Ovako izgleda robotaksi u vožnji

Samovozeći Hyundai izašao je na ulice Las Vegasa gdje je podvrgnut klasičnom testiranju koje prolaze polaznici tamošnjih autoškola. Kako bi dodatno otežao ispitivanje, Hyundai je izabrao jednog od najstrožih ispitivača. Kandice Jones ima 25-godišnje iskustvo, a kod nje je prolaznost na ispitu tek 16 posto.

 

 "Srušila sam tisuće i tisuće učenika u interesu javne sigurnosti", rekla je Jones. "Bit će to isti kriteriji kao kod testiranja čovjeka. Pratit ćemo brzinu, promjenu trake. Provjerit ću manevre u nagibu, potpuno zaustavljanje, skretanja ulijevo, održavanje trake i, naravno, vrijeme reakcije."

Ioniq 5 robotaksi je na testu postigao impresivne rezultate i dobio prolaznu ocjenu. Iako nema zakonsku težinu, ovaj test će poslužiti u približavanju tehnologije autonomnog upravljanja drugim sudionicima u prometu.

Podsjetimo, Hyundai je i ovaj sustav razvio u suradnji s tvrtkom Motional s kojom ima višegodišnju suradnju uključujući brojna testna vozila korištena na javnim prometnicama u Nevadi i Kaliforniji. 

Pročitajte više