VIDEO Tesla je postao turbodizelski hibrid, evo što može

Screenshot: YouTube

KAD je autonomija u pitanju, na ovo vozilo bi oko bacio i Mad Max.

Šalu na stranu, ali ako spadate u red obožavatelja Tesle koji su spremni gledati izvan okvira (zdravog razuma), ova prerada bi vas mogla zainteresirati. Iako ona u korijenu zatire ideju Tesle kao električnog automobila, sam koncept je izrađen vrlo pažljivo, i to s performansama koje izazivaju pažnju šire zajednice.

Kanal Warped Perception donosi preradu u kojoj Tesla dobiva turbodizelski motor s funkcijom range extendera. U pitanju je Models S P85D koji je uspio na testu bez dopunjavanja prijeći 2500 milja, odnosno čak 4023 km. 

 

Jedini problem mogla bi biti buka dizelaša na koju zasigurno nisu navikli vlasnici Tesli. "S tim zujanjem u pozadini cijelo vrijeme, ili zaboravite na to ili poželite otvoriti vrata na autocesti i iskočiti van... Ali to me dovelo kamo sam trebao ići", rekao je za Insider.

Drugi i vjerojatno ozbiljniji problem je pregrijavanje, zbog čega mora raditi s manjom snagom i tako sporije puniti bateriju. Procjenjuju kako bi s jednim tankom dizelskog goriva Model S morao prijeći bar 2575 km. 

Tijekom snimanja videa performanse su bile daleko lošije. Potrošili su 291 litru goriva, što znači kako su prosječno trošili 6.7 l/100 km. Nimalo obećavajuće s obzirom na to da takvu potrošnju ima i konvencionalno pogonjen automobil bez električnog dijela pogona. 

Stoga autori razmišljaju o novom hibridu u kojem bi ulogu generatora preuzeo rotacijski benzinski motor. Zvuči poznato?

Pročitajte više