VIDEO Tesla možda juri kao superautomobili, ali očigledno ne koči kao oni

Screenshot: YouTube

DRUŠTVENIM SE MREŽAMA širi snimka nastala u Milanu. Nekoliko supersportskih automobila juri po Via Uberto Visconti di Modrone, ulici gotovo u središtu grada te - nakon što su pretekli automobil u kojem je kamera - moraju stati na crvenom svjetlu. Njima to, naravno, polazi za rukom, ali ne i Tesli X, koja je jurila zadnja u koloni atraktivnih automobila. Iako je vozač Tesle dao sve od sebe, popriličnom je snagom bubnuo u sportski automobil koji je već stajao na semaforu, zaustavljen snažnim kočnicama kakve već imaju automobili te klase.

Zanimljiva je tema sposobnost električnih automobila da pravovremeno i snažno zakoče. S jedne strane, zahvaljujući sustavu regenerativnog kočenja, očekivalo bi se da automobili na struju koče znatno bolje od svojih konkurenata na tradicionalna goriva. Štoviše, kako je moguće tijekom vožnje namještati snagu regenerativnog kočenja, u gradu se - uz malo vježbe - električni automobil doslovno može voziti tako da se kočnice stišće iznimno rijetko, samo u trenutku kada se automobil treba zaustaviti.

Problem su masa i gume

Međutim, kao što primjećuju mnogi koji testiraju električne automobile - a među njima i novinari cijenjenog britanskog magazina What Car? - vrlo često električni automobili imaju duži zaustavni put od onih na konvencionalni pogon. 

Postoji nekoliko čimbenika koji su razlog tome. Prije svega, električni su automobili teški zbog dodatne težine njihovih baterija. Kao drugo, vjerojatno su opremljeni gumama s niskim otporom kotrljanja kako bi se poboljšala učinkovitost. Dok neke od najkvalitetnijih guma s niskim otporom kotrljanja imaju dobro prianjanje, ne mogu se mjeriti s najboljim gumama za automobile s konvencionalnim pogonom. Ipak, tehnologija guma stalno se razvija, pa očekujemo da će se gume za električne automobile redovito poboljšavati.

Pročitajte više