VIDEO Test izbjegavanja losa: Pogledajte katastrofalan nastup Forda

Screenshot: YouTube

ELEKTRIČNI Mustang Mach-E nosi karmu originala, ali ovaj put ne zbog svojeg vozača.

To je prva misao koja će vam pasti na pamet kad vidite kako se električni crossover iz Forda ponaša na testu izbjegavanja losa. Ovaj put ga je na test izveo švedski Teknikens Värld, a video zorno pokazuje da Ford polaže test do brzine od 68 km/h. Međutim, to je daleko od suverenog prolaska poligonom, jer uz nekoliko srušenih čunjeva jedva ispravlja putanju i dolazi do kraja poligona. Na 72 km/h ga je teško gledati, a izvedba je toliko loša da u pola poligona Ford "bježi" s poligona.

Za usporedbu, tesla Model Y kao predstavnik proizvođača s "osjetno manje iskustva“, kako mu tepaju starosjedioci u autoindustriji, posao odrađuje korektno. Isti test bez većih problema polaže pri 75 km/h. Hyundai Ioniq 5 je također zadovoljio prolaskom poligona pri brzini od 72 km/h. 

Nakon svega se može zaključiti da ni na Fordovom automobilu elektronika, odnosno sustav dinamičke stabilnosti nije dobro kalibriran, posebno u ovako ekstremnim situacijama naglog promjene smjera. Švedski stručnjaci su također detektirali probleme na sustavu upravljanja. Tako se na 65 km/h elektronika uopće nije uključila, pa je Ford na kraju i pao na testu. Recimo i kako se radi o AWD verziji s pogonom na sve kotače. 

Stoga, ako vidite nekoga da agresivno vozi električni Mustang, napravite isto što i kod benzinca, jednostavno se pomaknite na sigurnu udaljenost i pričekajte. 

Pročitajte više