VIDEO Požar zahvatio kuću u kojoj su se punili elektrificirani automobili

Screenshot: Scio Township

VATRA se proširila iz garaže u kojoj su bila parkirana dva elektrificirana automobila. 

Kako doznaje Mlive, 70-godišnji Marvin Boluyt je kuhao i u jednom trenutku uočio bijeli dim iz jednog krila kuće. Odmah je upozorio suprugu te su zajedno sa psom izašli iz kuće. Plamen se ubrzo krenuo naglo širiti objektom, a automobili su u potpunosti izgorjeli. 

Iako se trenutno provodi istraga i još uvijek nije utvrđen točan uzrok požara, neki već sada prstom upiru u elektrificirane automobile kao izvor požara. Naime, netom prije požara Boluyt je na kućnom punjaču napunio bateriju Tesle Model 3 te potom krenuo puniti bateriju Volva XC60 Recharge. 

Nedugo zatim došlo je do požara. Šef vatrogasne postrojbe općine Scio u Michiganu izjavio je kako je "prerano da bi se znao krivac požara“, ali je naglasio kako im je ovo prvi slučaj gašenja požara u kojem sudjeluje električno vozilo, što izdvaja "litijeve baterije kao novi izazov“.

 

Snimka s mjesta požara pokazuje kako je Tesla u potpunosti izgorio, dok je kod Volva stradao prednji kraj vozila. Zahvaćeni dijelovi kuće, a posebno garaža, teško su stradali u požaru.

Podsjetimo, većina studija potvrđuje kako su električna vozila manje sklona požarima. Međutim, kad dođe do požara, gašenje je kudikamo kompleksnije. Primjerice, u nedavnom požaru Tesle Model Y za gašenje požara je bilo potrebno minimalno 36 puta više vode u odnosu na gašenje požara na konvencionalno pogonjenom automobilu. 

Pročitajte više