VIDEO U superbrzom Hyperloopu prvi put se vozili ljudi

Foto: Virgin Hyperloop

NAKON VIŠEGODIŠNJEG razvoja i testiranja HyperLoop sustav prijevoza je prvi put prevezao čovjeka.

Čast da budu prvi putnici Virgin Hyperloopa dobili su Josh Giegel, šef tehnološkog razvoja kompanije, te Sara Luchian, direktorica odjela koji se bavi iskustvom putovanja. Hrabri duo vozio se u testnoj kapsuli XP-2 koja služi za testiranja prije komercijalne upotrebe.

Test je proveden u 500 metara dugoj cijevi DevlLoop testnog poligona u Las Vegasu. Usprkos kratkoći "staze" uspjeli su postići brzinu od 172 km/h.


Planovi za komercijalnu upotrebu su daleko impresivniji. Kapsule će biti osjetno veće i moći će prihvatiti do 28 putnika. Očekuje se kako će postizati brzinu do 1000 km/h pa će putovanje od Los Angelesa do San Francisca trajati svega 45 minuta.

Podsjetimo, ovo je prvi put od 2012. godine kad je Elon Musk najavio tehnologiju koja će biti testirana na čovjeku. Virgin Hyperloop planira izgraditi mrežu tunela kojima bi se povezali najveći svjetski gradovi.

Prije toga će pokušati prikupiti oko pola milijarde dolara za izgradnju testnog poligona dugog oko 10 km, a koji bi omogućio start komercijalizacije tehnologije do 2026. godine.

Pročitajte više