VIDEO Upoznajte Iveco MUV, Pinzgauer 21. stoljeća

Foto: Iveco

GENERACIJE onih koji su služili vojni rok, ali i samo ljubitelja automobila, jako dobro pamti austrijski Pinzgauer, vjerojatno najbolje terensko vozilo na svijetu. Steyr-Puch Pinzgauer se od 1967. do 2000. godine proizvodio u Austriji, a zatim nekoliko godina u Velikoj Britaniji.

Ukupno je 30.000 komada ugledalo svjetlo dana i osim u oružanim snagama, našlo kupce u brojnim drugim zemljama svijeta: od Velike Britanije i SAD-a do Malezije i Novog Zelanda. 

Vozilo Terminatora

Usput rečeno, mnogi rashodovani Pinzgaueri su u privatnim rukama. Veliki obožavatelj je i holivudska zvijezda Arnold Schwarzenegger koji je prije nekoliko godina nabavio model 6x6 718 K koji je napravljen prema njegovim idejama. Zbog toga su ga poprilično kritizirali jer Pinzgauer baš i nije klimatski prihvatljiv.

Kako bilo, "radni konj" je godinama postupno izbačen iz vojske, a sada je pronađen nasljednik: Iveco MUV (Multirole Utility Vehicle).

Baziran na modelu Daily

Vojno vozilo tvrtke Iveco Defence Vehicles temelji se na Iveco Dailyju i razvijeno je posebno za vojne potrebe. Najčešće mu je konfiguracija kao dvoosovinsko vozilo sa stalnim pogonom na sve kotače (4×4).

Ima motor od 130 kW Euro III i nudi nosivost do četiri tone za opremu za misije s bruto težinom vozila do sedam tona.

„MUV je funkcionalno, robusno i vrlo mobilno vojno vozilo dizajnirano za širok i raznolik raspon operativnih zadaća. Iznimno je okretan i može se koristiti u širokom rasponu zahtjevnih terena i klimatskih uvjeta”, opisuje ga proizvođač.

Prilagodljivost je također povećana opcijom dodatne oklopne zaštite po potrebi.

Vozilo snage 180 KS i najveće mase od sedam tona dizajnirano je za najteže terene s promjenjivim pogonom na sve kotače. Dostupno je u različitim izvedbama. Osim za telekomunikacijsku uporabu, vozilo može biti i namijenjeno spašavanju. Treba napomenuti kako su vozila nezaštićena u smislu da nemaju naoružanje.

Pročitajte više