VIDEO Uz pomoć Rimca srušili najekstremniji svjetski rekord

Screnshot: YouTube

IZ Koenigsegga obavještavaju kako je njihov hipersportaš popravio rekord u disciplini kojoj može pristupiti samo nekoliko automobila na svijetu. 0-400-0 km/h ili dulje je disciplina koja na iskušenje stavlja pogon automobila po pitanju ubrzanja, ali i potentnost sustava kočenja. Koenigsegg je u toj domeni gotovo bez konkurencije, a sada je rekord još poboljšao.

Koenigsegg Regera je hiperautomobil koji ima benzinski motor snage 1100 KS i tri dodatna električna motora. Ukupna snaga sustava iznosi više od 1500 KS, a okretni moment 2000 Nm. Rimac Automobili su po narudžbi Koenigsegga razvili posebnu bateriju koja unatoč kapacitetu od samo 4,5 kWh, može isporučiti trenutnu snagu od 500 kW.

Regera je tako uspjela ubrzati iz mirovanja do 400 km/h i potom se zaustaviti za samo 31,49 sekundi. Konkretno, 22,87 sekundi do 400 km/h i ostatak za zaustavljanje. A taj manevar je odradila pri 16 Celzijevih stupnjeva na cesti koja je na 70 metara nadmorske visine. Radi se o zrakoplovnoj pisti aerodroma rada u Švedskoj. Rekord je srušen 23. rujna, a za upravljačem je bio Sonny Persson.

Podsjetimo, prijašnji rekord postigla je Agera RS, a trebalo joj je 33.29 sekundi. Primjera radi, Chiron je za istu stvar bilo potrebno 41.96 sekundi.

I to nije sve, na kraju videa Christian von Koenigsegg upozorava da je Regera oborila dva rekorda. Drugi je još uvijek tajna.

Pročitajte više