VIDEO Youtuber želi voziti auto po svodu tunela, hoće li uspjeti?

Screenshot: YouTube

IZA lude ideje stoji Scott Mansell koji je u projekt uložio već stotine tisuća dolara.

Već godinama slušamo kako bolidi Formule 1 proizvode toliku potisnu silu da bi mogli voziti naglavačke svodom tunela. U teoriji je to lako provjeriti, a sve što automobil treba je proizvesti veću potisnu silu, tzv. downforce, nego što mu je masa. Kod F1 bolida to je 4000 kg potisne sile naspram oko 800 kg mase automobila.

Međutim, tu je još niz ograničenja, odnosno izazova koji moraju biti zadovoljeni. Tunel mora biti dovoljno dugačak, s odgovarajućom zakrivljenosti i dakako izvedbom svoda. A tuneli nisu izrađeni da bi se vozilo njihovim stijenkama, već isključivo cestom.

 

Mansell je na koncu odustao od F1 bolida i izabrao uvelike sličan Empire Wraith koji je osmislio Willem Toet, nekadašnji šef razvoja aerodinamike u Ferrarijevom F1 timu. Wraith teži oko 311 kg, a može generirati potisnu silu od 622 kg.

A sada postoji novi problem, a to je tunel. Mansell će stoga napraviti svoj tunel, odnosno polovicu tunela. Auto bi naopačke trebao voziti barem pet sekundi, pa stoga treba razmisliti i o izboru pogona koji funkcionira "naopačke". Struja se čini kao optimalan izbor.  

I na koncu, tu su financije. Ovaj projekt će biti jako skup i vjerojatno neizvediv bez odgovarajućih sponzora i donacija. U svakom slučaju, držimo fige.

Pročitajte više