Volkswagen ima novi model namijenjen selu i farmerima

Foto: Volkswagen

NAKON Golfa još jedan model obilježava pola stoljeća postojanja. 

Volkswagen Polo je predstavljen 1975. godine, što znači kako će dogodine proslaviti 50. rođendan. Tijekom tog vremena se nudi kao kompakt s tri i pet vrata, a mnogi se prisjećaju i limuzine, karavana, pa i crossovera. 

Kad je potonji u pitanju, Polo uskoro dobiva upravo takvu izvedbu. Model s podignutim ovjesom i plastičnim oblogama više ne nosi oznaku Polo Cross, već postaje Polo Robust, jasno sugerirajući da se radi o robusnijoj inačici. 

Razvijen s poljoprivrednicima na umu

Ako ste fanovi takvih automobila, nemojte se prerano veseliti. Naime, ovaj model je nastao u brazilskoj podružnici marke i predviđen je za tamošnju publiku, odnosno vozilo je to koje je "razvijeno i testirano s kupcima u poljoprivrednom segmentu na umu".

Osim više postavljene podnice, Robust izvedba se distancira sjedalima presvučenim vinilom koji se lako čisti.

U opremi su i gumeni tepisi te dodatna zaštita prednjeg kraja vozila, što će svakom farmeru olakšati svakodnevno održavanje automobila. 

A da bi auto bio praktičniji, Volkswagen ga je opremio kukom za vuču u kombinaciji s gumenim tepihom u prtljažniku.

Samo jedan dostupan motor

Nažalost, mogućnosti su ograničene jer je ispod poklopca tek 1.0 atmosferski trocilindraš s nejakih 84 KS i 101 Nm. Pogon je na prednje kotače, a mjenjač ručni s pet stupnjeva prijenosa.

Sve u svemu, ovaj bi model sasvim sigurno dobro prošao i na Balkanu. Još da u njemu kuca nepoderivi SDI, za mnoge ne bi bilo veće sreće. 

I za kraj spomenimo da Volkswagen u Brazilu nudi još dva farmerska modela. Oba su kamioneti. Veći je Amarok, a manji nama nepoznati Saveiro.  

Pročitajte više