Volkswagen kupuje 49.9 posto Porschea

PROIZVOĐAČ iz Wolfsburga je potvrdio kako će u konačnici preuzeti čak 49.9% udjela u Porscheu, koji je sve donedavno tračao za VW-ovim dionicama i želio postati njegov vlasnik.

Naime, sreća je okrenula leđa Porscheu, vodstvo se preračunalo i krizno razdoblje dočekalo s velikim dugom (10 mlrd. Eura), generiranim upravo ekstenzivnom kupnjom VW-ovih dionica. Spas je pronađen upravo u donedavnoj "meti" koja je dovoljno snažna da za oko 3,9 mrd. eura kupi gotovo 50%-tni udio u Porscheu i time ga spasi ili od propasti ili od preuzimanja neke treće strane.

U Volkswagenu su procijenili kako je najbolje da oni postanu strateški partner i vlasnik Porschea kako bi se omogućila daljnja integracija i povezivanje ova dva proizvođača, koji ionako već naveliko surađuju. Naravno ovaj put pod uvjetima VW-a. Upravo stoga se očekuje skori odlazak dosadašnjeg šefa Porschea, Wendelina Wiedekinga, te dolazak vodstva koje će voditi k daljnjoj integraciji s VW-om. Ova bi transakcija trebala biti obavljena do kraja ove godine, a konačno udruživanje dva njemačka auto diva bi trebalo biti zaključeno tijekom 2011.

Ljubitelji stuttgartskih jurilica se prema prvim navodima iz Wolfsburga ne bi trebali bojati za sportski imidž, jer VW najavljuje neovisnost Porschea, a mogli bi vidjeti i skori odlazak nekih netipičnih Porscheovih izleta u tradicionalno nesportske segmente poput Panamere, Cayennea i sl.

Pročitajte više