Volvo i Polestar predstavljaju uličnog trkača

VOLVO i Polestar Performance ulaze ove godine u svoju 15. zajedničku motorsport sezonu sudjelovanjem u švedskom touring prvenstvu (STCC) u kojem brane prošlogodišnju titulu prvaka. Tim povodom je Polestar, službeni partner Volva, predstavio koncept uličnog C30 Performance Concept Prototype.

Konceptni C30 Polestar na ulicu dovodi rasnog trkača ili jednostavnije rečeno, to je cestovna izvedba trkaćeg modela koji nastupa na STCC. Karakteriziraju ga Haldex AWD pogon, Öhlins amortizeri i opruge i Brembo kočnice, dok s eizvana uočavaju 19-inčni BBS naplatci na koje su montirani Pirelli P Zero pneumatici. Nadalje, vanjština je oplemenjana aerodinamičkim setom karoserijskih nadogradnji. Unutrašnjost modela donosi trkaća sjedala opremu tipičnu za trkaće staze.

Pogon je i dalje povjeren 2.5 litarskom T5 benzincu poznatom iz Ford Focusa RS, a  kojem je ugradnjom većeg intercoolera i turbopunjača KKK 26, te brojnim optimizacijama komponenti, snaga porasla na čak 405 KS. Istovremeno, maksimalni okretni moment povećan je na 510 Nm.

I na kraju recimo kako Polestar sa švedskim proizvođačem automobila ima dugačku i uspješnu natjecateljsku povijest, dočim je uspješna suradnja prenesena i u segment serijskih automobila, dostupnih za narudžbu kod ovlaštenih Volvo prodavača.

Pročitajte više