Volvo predstavio električni C40 Recharge i najavio veliku novost

Foto: Volvo

POTPUNO električni Volvo moći ćete kupiti, ali ne u salonu.

Volvo je prvo odbacio dizelske motore, a onda je i obustavio razvoj nove generacije motora s unutrašnjim izgaranjem. Konačno, nedavno je objavio kako će od 2025. godine pola prodaje Volva činiti električni modeli, a od 2030. svi modeli u gami bit će električni. Jedan je od onih koji najavljuju novo doba švedske marke C40 Recharge netom predstavljeni SUV. 

Naravno, poput prethodnika sa slovom SC u imenu, ovo nije klasičan SUV, već itekako naginje coupeovskoj formi. Neki će ga doživjeti kao švedsku interpretaciju onoga što je ponudio Citroen s novim C4, a na koncu se radi o jednom originalnom novitetu. 

Coupeovska linija, prepoznatljiva stražnja svjetla i pikseli u prednjima su najznačajnije novosti praćene zatvorenom prednjom maskom i nekim novim bojama. Na dizajn nećemo trošiti riječi, a kao pravi obožavatelji Volva ionako ne priznajemo ništa nakon serija 2, 7 i 9. Ok, i 850 ima svoje čari, ali tu ćemo stati. Sve nakon toga je neki novi Volvo, baš kao što i ovaj model donosi potpuno novi identitet marke. 

Ono bitno je da ima dva elektromotora, po jedan iznad svake osovine, a sinergijski učinak je respektabilnih 408 KS i 660 Nm. Moćan je, pa ima i velike baterije kapaciteta 78 kWh koje po WLTP-u daju 420 km dosega. 

 

A da bi se baterije napunile do 80% kapaciteta, dovoljno je 40 minuta. Zvuči odlično, baš kao i mogućnost online softverskog osvježavanja. Infotainment je baziran na Androidu, razvijen s Googleom, pa ima i sve Googleove aplikacije. Prvi je Volvo s neograničenom razmjenom podataka, ali i prvi u kojem nema kože. 

C40 u proizvodnju ide ove jeseni, a dijelit će liniju sa XC40 EV u tvornici u belgijskom Ghentu. I da, ovaj auto moći ćete kupiti samo online, a isporučivat će se na adresu u kombinaciji s jamstvom, održavanjem, osiguranjem i kućnim punjačem. Očekivna cijena j eoko 60.000 eura.

Pročitajte više