Vozači, oprez! Ovo su područja gdje se možete zaraziti

Foto: M.N. (Index.hr), 123RF

AKO ste mislili da ste u autu sigurni, prevarili ste se.

Stručnjaci savjetuju kako je prvi preduvjet za višu razinu osobne sigurnosti svakako korištenje zaštitne opreme, posebno maski i rukavica. 

Svi koji se bave uslugom prijevoza to najbolje znaju. A oni su već otišli korak dalje i, kao na šalterima i blagajnama, ugradili zaštitne pregrade. Nema sumnje, takve stvari pomažu, kao i redovito čišćenje kabine, o čemu smo već govorili u nekoliko navrata. 

>> Stručnjaci savjetuju: Ovako ćete dezinficirati kabinu automobila

Ali ni tada niste apsolutno sigurni. Prema mnogim istraživanjima, najprljavija površina s kojom se možete susresti je pištolj za punjenje goriva. Stoga, kad točite gorivo, obavezno koristite jednokratne rukavice, koje su na benzinskim crpkama besplatno dostupne.

To je itekako bitno jer ćete poslije opet dodirivati volan i tako rukama biti itekako blizu dišnim organima. 

>> VIDEO Hoćemo li se ovako ubuduće voziti u automobilima?

Druga danas itekako aktualna opasna točka je autocesta. Naravno, ne i ako koristite ENC uređaje jer tada nećete morati stiskati tipku kako biste uzeli karticu. Gotovo jednaka situacija očekuje vas na ulazima u neka parkirališta. Da biste dobili karticu, morate pritisnuti tipku, a ona i nije baš tako visoko na popisu prioriteta za dezinfekciju. 

Sve popularnije su i autopraonice. To mislimo na one samouslužne gdje sami perete automobil nakon što ste ubacili kovanice i izabrali željeni program rada. Obavezno nakon pranja, a prije no što pomaknete auto, dezinficirajte ruke. 

Pročitajte više