Vozači, oprez! Od idućeg tjedna obavezna kratka svjetla danju, kazne nisu male

Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavic, Toyota

OD 1. studenog do kraja ožujka je obavezno korištenje svjetala na motornim vozilima po danu.

Radi se o odluci sukladno članku 102. novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama  (NN 70/2019), koja kaže da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Kod motociklista ovo pravilo vrijedi kroz cijelu godinu.

Kazna 300 kuna za vozače motornih vozila

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

I vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. 

U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

Kad dnevna svjetla nisu dovoljna?

Dnevna svjetla su postala obavezna prije deset godina, kad je Europska unija donijela zakon po kojem sva vozila na prednjoj strani moraju imati ugrađena dnevna svjetla. Ta signalna svjetla su najčešće LED-ice, a kod jeftinijih vozila tu funkciju preuzimaju maglenke. 

Dnevna svjetla su iznimno korisna jer povećavaju vidljivost u prometu. Međutim, osim što neki opremljeni jakim LED-icama ponekad zaborave u sumrak upaliti glavna svjetla, boljka je dnevnih svjetala da na većini automobila ne utječu na aktivaciju stražnjih svjetala (i rasvjetu ploče s instrumentima). Stoga u uvjetima slabije vidljivosti obavezno uključite glavna svjetla kad se uključuje i stražnje signalno osvjetljenje. 

Ako pak imate noviji auto s opcijom automatskog paljenja glavnih svjetala poznatim kao "senzor svjetla", dovoljno je provjeriti jeste li opciju uključili. Radi se o vrlo korisnom dodatku koji umjesto vas pazi na aktivaciju svjetala, kako u sumrak tako i u prolazima kroz tunele i slične mračne objekte.

Druga krajnost je ako vozite stariji automobil bez dnevnih svjetala, što je na našim cestama najčešća pojava. U tom slučaju morate imati upaljena kratka/glavna svjetla. 

Pročitajte više