Vozio ga je prvi čovjek u svemiru, a sada se nudi na aukciji

OVE subote aukcijska kuća će ponuditi jedno vozilo koje se ne može podičiti ogromnom snagom i performansama, ali je itekako zanimljivo.

Radi se o Matri Djet, automobilu kojem nije mogao odoljeti ni Jurij Gagarin. Priča ide da je Gagarin tijekom jednog sajma u Parizu vidio automobil i odmah se zaljubio toliko da je posjetio i tvornicu. Ubrzo nakon povratka putem francuske ambasade je stigao i poklon – nova Matra Djet. Nažalost, ruski astronaut nije dugo uživao u ovom doista posebnom automobilu, poginuo je koju godinu kasnije. A automobil je završio u muzeju te je desetljećima kasnije završio kod jednog litavskog kolekcionara.

A ova Matra nije posebna samo po Gagarinu. To je ujedno prvi automobil sa središnje postavljenim motorom. I većim dijelom je izrađen od plastike i teži svega 660 kg. Stoga mu je sasvim dovoljan maleni Renaultov četiri-cilindraš od 70-ak konja. Mogao je pojuriti preko 170 km/h, a na stotki je bio za oko 13 sekundi. Očekuje se da bi ovaj primjerak, jedan od zadnjih proizvedenih, lako mogao probiti iznos od 40.000 eura.

>> Cjelokupan opis automobila možete vidjeti ovdje.

Pročitajte više