Vrućine tek dolaze, redovito provjetravajte auto i ne ostavljajte nikoga u njemu!

Foto: Nissan, 123rf, KidsAndcars, AMK Maksimir

TOPLINSKI udar u automobilu je tijekom ljetnih vrućina redovita posljedica boravka dužeg od nekoliko minuta. Ne ostavljate nikoga!

O temi toplinskih udara i problematici ostavljanja putnika na stražnjem sjedalu, nenamjernih ili namjernih s opravdanjem "vraćam se za 5 minuta“, u nekoliko smo navrata i sami pisali. Autoindustrija je reagirala relativno mlako, implementacijom sustava upozoravanja putem zvuka i signalne lampice - svojevrsnog podsjetnika da ste nešto ili nekoga ostavili na stražnjem sjedalu. Fokus je negdje drugdje, pa se tako svi bave implementacijom autonomne vožnje i online povezivanja, zaboravljajući na ovako banalne stvari koje mogu spasiti živote.

>> Auti su sve sigurniji, ali djeca i dalje umiru od toplinskog udara. Zašto?

Ususret sezoni prije dvije godine pokrenuli smo temu opasnosti boravka u automobilu bez provjetravanja, kao i o slučajevima toplinskih udara. Pritom smo naglašavali kako su djeca tu najranjivija, kako zbog nemogućnosti da se oslobode iz svojevrsne pećnice na kotačima tako i zbog činjenice da su manje otporna na temperaturu. Dječje tijelo se zagrijava do pet puta brže nego tijelo odrasle osobe, a, primjerice, u prvih deset minuta temperatura u autu može skočiti do 80%.

Ako vam svi ovi podaci nisu dovoljni, a državnim tijelima očito nisu, evo i jedan koji je uslijedio mjesec dana nakon naše priče. 13. kolovoza 2019. godine je u parkiranom automobilu u Zagrebu izmjeren 81°C, priopćili su iz Autokluba Maksimir. AMK je reagirao i predložio mjere prevencije u slučaju toplinskih udara, ali se opet ništa nije dogodilo.

Unatoč porukama o mogućim posljedicama, ništa se u Hrvatskoj nije dogodilo u smislu edukacije građana, traženja tehničkih rješenja u automobilima, ali i dopune propisa o prijevozu djece ili osoba koje si same u kritičnim situacijama ne mogu ili ne znaju pomoći.

Stoga ćemo za kraj spomenuti onu poruku koju čujete često u američkim akcijskim filmovima vojne tematike. Nikoga ne ostavljajte iza sebe (u autu), pa makar to bilo i na minutu.

Pročitajte više