VW Golf – odsad i s pogonom na sve kotače

NOVI Golf  stupa još sigurnije. Volkswagen je proširio ponudu 4Motion izvedbom s pogonom na sve kotače.

Nova izvedba donosi prokušani koncept kod kojeg elektronički upravljana haldex spojka pogonsku snagu samo po potrebi prenosi na stražnje kotače. Radi se o drugoj generaciji sustava, čiji odziv je u odnosu na prethodnu brži, djelovanje osjetno tiše i smirenije, a cjelokupna izvedba kompaktnija. U normalnoj vožnji 90 % snage se prenosi na prednje kotače, a svega 10 % na stražnje. Time je dobivena manja potrošnja nego kod permanentnog pogona na sve kotače.

Nadalje, u slučaju gubitka gripa, haldex spojkom se prebacuje snaga na stražnju osovinu, po potrebi i do 100 %.

4Motion izvedba dostupna je u dvije karoserijske izvedbe, jednoj benzinskoj (2.0 FSI/150 KS) i jednoj dizelskoj (2.0 TDI/140 KS). Obje motorne izvedbe karakterizira bogata standardna oprema, dvostruki završetak ispušne cijevi i decentna značka na poklopcu prtljažnika.

Najnovija inačica Golfa namijenjena je svima koji znaju cijeniti prednosti 4x4 pogona, a nisu skloni SUV koncepciji i njenim varijacijama. Suvereno ponašanje na cesti i sigurnost bez obzira na vremenske uvjete opravdavaju nešto višu cijenu. Uostalom ova izvedba Golfa je oduvijek imala odanu klijentelu, a nema razloga da tako ne ostane. 

Miljenko Nikolić

Pročitajte više