VW Touareg – osvajač najviših vrhova

OSVOJIVŠI najviši vulkan na svijetu Volkswagen Touareg postaje od 16. veljače punopravni član Guinnessove knjige rekorda kao svjetski rekorder u savladavanju visina.

Tim avanturista je nakon velikih napora uspješno osvojio najvišu točku na svijetu koja omogućuje siguran povratak s automobilom. Ochos des Saladosa, najviši vulkan na svijetu, nije bio dovoljna prepreka za serijski Touareg Expedition. Visinomjer i GPS sustav pokazali su 6.080 metara, što je najveća visina na koju se ikad uspelo neko vozilo.  

Osam članova tima je s voditeljem ekspedicije Rainerom Zietlowom prošlo dugi put kroz pustinju Atacama, najsuši predio svijeta, a glavna baza bila je smještena  na 4.400 metara iznad slanog jezera Laguna Santa Rosa. Odavde je put dalje vodio preko kamenitog terena s 80-postotnim nagibom, snježnih polja i mekog vulkanskog pijeska. Svaku sumnju oko uspjeha ekspedicije otklonio je  višestruki europski truck-trail majstor Ronald Bormann kome je povjerena uloga vozača.

Serijska izvedba prvog Volkswagenovog terenca je bogato opremljena. Vitlo pomaže tamo gdje se ne može niti pješice, a dodatna svjetla smještena na krovnom nosaču prtljage uvijek pružaju optimalno osvjetljenje. Kako je iznad 5.000 metara nadmorske visine zrak vrlo siromašan kisikom, ekipi se pridružio i liječnik,  Dr. Rainald Fischer.

U izboru rute pomogao je Institut za kartografiju Tehničkog sveučilišta u Dresdenu, koji je tijekom dugotrajnog rada regiju iznova ucrtao. Ekspedicija je tako praktično potvrdila znanstvena, odnosno teorijska saznanja. Ipak, najvažniji znanstveni aspekt u ovom trusnom području ugroženom potresima i vulkanskim erupcijama, ekspedicija je dala instaliranjem seizmografske postaje.

Kako god bilo, Volkswagen Touareg se još jednom potvrdio kao vrlo uvjerljivo terensko vozilo.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više