Zaboravite na Greyp, Audijev bicikl je još skuplji

Foto: Audi

ELEKTRIČNI bicikli svojim mogućnostima, ali i cijenom itekako nadilaze sve ono što čini doživljaj bicikla. 

Ipak, zahvaljujući elektro pogonu, omogućavaju biciklistima amaterima da osvoje dionice o kojima su prije mogli samo sanjati, primjerice uspon na vrh brda. S druge strane, okićeni karbonom, LED-icama i drugim blještavilom ukrasa jasno pokazuju kako se radi o svojevrsnom statusnom simbolu pa ovakve bicikle mnogi koriste isključivo kao nadogradnju svojem životnom stilu. 

Kako god bilo, ponuda je sve bogatija, a sada jednu zanimljivu novost nudi Audi. Oni u svojem accessories programu imaju e-bicikl. Bezimen je, ali vrlo moćan. Dizajneri kažu da se oslanja na RS Q e-tron, bolid s relija Dakar. 

Pritom se radi o vrlo moćnom biciklu, a razvijen je u suradnji s talijanskim proizvođačem. Naime, Fantic se spominje kao partner, a pritom se naglašava kako pogon čini Brose S-MAG 36V elektromotor snage 250 W, koji daje čak 90 Nm okretnog momenta. Baterija je Fanticova kapaciteta 720 Wh. 

Rama bicikla je od aluminija, dok su detalji izrađeni od karbona. Komponente pogona su Sram GX Eagle, kotači Mavic E-Deemax, a pneumatici Vittoria. Stražnja guma je od 27.5 inča, a prednja promjera 29 inča. Naravno, prednja suspenzija s hodom od 180 mm je uključena. 

Sve u svemu, radi se o vrlo sposobnom enduro biciklu. Poznata je i cijena, a ona iznosi 8900 eura. Zvuči puno, ali bicikl vrlo sličnih, da ne kažemo istih karakteristika iz ponude Fantica je neznatno jeftiniji. A imati Audijev potpis na biciklu mnogima vrijedi jako puno. 

Dovoljno je reći kako je Audi prošle godine prodao preko 100.000 e-bicikala, što je porast od čak 44 posto u odnosu na godinu prije, piše Bikeradar.

Pročitajte više