Zašto muškarci preziru žene za volanom

Foto: Shutterstock

I DANAS mnogi misle kako su žene lošiji vozači, a da ne govorimo kako je nemali broj onih koji idu korak dalje i misle kako im uopće nije mjesto za volanom.  

U suradnji s Yugopapirom donosimo priču staru četiri desetljeća koja je i danas itekako aktualna. Govori upravo o tome, doslovnoj mržnji muškaraca prema vozačicama. 

Siječanj 1981., Josip Marangunić, specijalist za cestovni promet: Mnogi muškarci, tako reći, na svakom koraku podcjenjuju žene za volanom. Iz svoje dugogodišnje prakse sudskog vještaka mogu izdvojiti čitav niz slučajeva u kojima su se muškarci nekorektno ponašali prema nježnijem spolu. Sve one kavalirske geste na javnom mjestu ili u privatnim prostorima - na asfaltu prosto iščezavaju. Za volanom, muškarci su spremni napraviti čak i kojekakve budalaštine. Najgore u svemu tome je što pri tome izlažu životnoj opasnosti ne samo svoje živote nego i živote ostalih sudionika u prometu.

Ako ste žena, a često vozite, sigurno ste zapazili da muškarcima najteže pada kad ih u vožnji na otvorenoj cesti preteknete. Možete imati ne znam kako brzo vozilo, svaki će vas muškarac odmah potom nastojati postaviti tamo gdje vam je mjesto. A to znači - iza sebe.

Naravno, to često dovodi muškarce u nezavidan položaj. Nastojeći da vam dokaže da ste u vožnji daleko iza njega, on će praviti prava čuda, neće poštivati zabrane, a još manje punu liniju - samo da vam vrati "milo za drago".

Od svih službenih uviđaja koje sam kao sudski vještak do sada obavio, muškarci su većinom bili ti koji su izazvali incident. Tek šest posto žena spadalo je među krivce. Istina, žene rjeđe voze, pogotovo kad je riječ o otvorenoj cesti. Međutim, i ovi podaci govore nešto.

Muškarcima najteže od svega pada kad dožive sudar, a poslije toga se nađu oči u oči sa ženom-vozačem. Mada svi znaci na mjestu nesreće "govore" o muškarčevoj krivici, on ni za živu glavu neće priznati da je pogriješio. Pogotovo kad se na uviđaju pojavi stručnjak muškog roda.

"Ona je kriva za sve"

- Ne treba ni da gledate - obično mi kažu muškarci u povjerenju. - Ona je kriva za sve. Zar od žene možeš nešto bolje i očekivati?

Obično na takve slučajeve sugeriranja ne obraćam pažnju. Ipak, često me razljute. Pogotovo kad je očigledno da je muškarac svojom nemarnošću, pa i podcjenjivanjem ostalih vozača prouzrokovao sudar.

Pamtim jedan takav nedavni slučaj. Dogodio se na jadranskoj magistrali. Sudionici u incidentu na otvorenoj cesti bili su postariji čovjek, ugledni rukovodilac, i jedna mlada Beograđanka. Čim sam stigao na mjesto nesreće, ugledni rukovodilac, manirom onog koji je navikao da zapovijeda i pri tome ne trpi prigovore, mahnuo je rukom prema meni.

- Druže, završi ovo što prije - rekao mi je gotovo se ne zanimajući za teško nastradalu djevojku. - Ako još samo jedan čas ostanem na suncu, uhvatit će me nesvjestica od silne vrućine.

- Budite strpljivi - rekao sam mu.

- Zar poslije svega tražite od mene strpljenje - podigao je glavu čovjek bahatog ponašanja.

- Što vi, u stvari, hoćete od mene? - uzvratio sam mu.

- Pa da me lišite ove gnjavaže na otvorenoj cesti - nastavio je on istim tonom. U stvari, mogao bi me, prije no što počneš premjeravati po cesti, prebaciti do grada!

Na mjestu nesreće

Taman sam se spremao planuti kad se, na moju sreću, među nas umiješao prometni policajac, čovjek velikog iskustva, koji je odmah ocijenio da je ugledni rukovodilac izričiti krivac za teži prometni incident.

- Kako vi to razgovarate sa sudskim vještakom? - obratio mu se on službenim tonom. - Nije on taksist pa da vas sada prevozi. Sem toga, vi ne možete nikuda! Sve dok se ne izvrši ispitivanje na licu mjesta.

- A kako vi to razgovarate sa mnom? - pokušao se oduprijeti policajcu rukovodilac. - Znate li vi tko sam ja?

- Vi ste za mene, i za sve ovdje, samo sudionik u prometu - odrezao mu je iskusni policajac. - Kao takav, budući da ste akter prometne nesreće s težim posljedicama po putnike, dužni ste prisustvovati ispitivanju.

- Ali, zar ćete mene sada, na ovom suncu, suočavati i ispitivati s tom balavicom? - zapanjeno je reagirao rukovodilac.

- Ona je, kao i vi za nas ravnopravan sudionik u prometu pa stoga zaslužuje našu punu pažnju.

- Ma, hajde, nemojte me trpati u isti koš s tom balavicom. Znate li vi otkad ja vozim? Još od vremena kad se ona nije bila ni rodila! Sem toga, žensko je u pitanju. Zna se tko može biti kriv!

- Ako i dalje budete htjeli da nas sprječavate u savjesnom vršenju dužnosti, bit ću prisiljen poduzeti odgovarajuće korake - uzvratio je policajac.

- Ali, čovječe, pa to je žensko - čudio se rukovodilac. - Gdje ženska glava može dobro voziti? Svuda u svijetu se zna kako se postupa s njima.

Umjesto da ga i dalje sluša, policajac je pozvao mlađeg kolegu i naložio mu da se, zajedno s rukovodiocem, povuče s mjesta nesreće - sve dok mi ne nađemo za shodno da ga pozovemo da nam rastumači svoje reakcije u tom incidentu na otvorenoj cesti.

Još dugo poslije toga čuo sam iz prikrajka proteste tog uglednog rukovodioca. Nije mu, koliko sam mogao razabrati, nikako išlo u glavu da ga "trpamo" u istu vreću sa ženom-vozačem. Ona je, po njemu, već samim tim što je žensko, bila jedini i glavni krivac tog sudara s teškim posljedicama za sudionike.

Jer, osim djevojčine suputnice u direktnom sudaru bio je teško ozlijeđen i rukovodiočev tast. To sam doznao tek kasnije, pošto je taj čovjek, odmah poslije sudara bio prebačen u bolnicu.

- Kad sam ga svojom Alfom pretekla na jednoj ravnici, taj čovjek je prosto pobjesnio - tvrdila je kasnije, tijekom istražnog postupka mlada Beograđanka. - Iako se njegov "merdžan" nije mogao ni usporediti, što se tiče ubrzanja, s mojom Alfom, sljedećih nekoliko kilometara - sve do sudara, taj je čovjek bjesomučno jurcao za mnom. Čim mu se ukazala prva prilika da me prestigne, upustio se u to, mada je na tom dijelu ceste linija bila puna! Iz suprotne strane naišao je kamion. Vozač je naglo skrenuo udesno, prema meni. Doslovno me je brisao s ceste. Tako je nastradao taj čovjek do njega i moja suputnica.    

Automobil - oličenje snage

Slučaj se završio tako što je ugledni rukovodilac bio kažnjen uvjetno, s tim što mu je vozačka dozvola bila oduzeta na rok od dvije godine. Nekoliko puta kasnije imao sam priliku suočiti se s njim. Bilo je to na nekim društvenim zabavama. I svaki put mi je, pred svima, govorio da mrzim muški rod - kad sam procijenio da je on bio jedini krivac za sudar.

Po tom i mnogim sličnim slučajevima u kojima sam uzimao izjave kao sudski vještak, mogao sam prosuditi koliko muškarci-vozači malo cijene žene-vozače. Za njih je automobil oličenje snage. A snaga još uvijek, na žalost, spada u oznake muškosti.

Sad vam je, valjda, jasno što se kod takvih muškaraca događa kad ga na otvorenoj cesti prestigne žena. Ispada da ga je duboko uvrijedila, da je povrijedila njegovo JA. Sudeći po njihovim kasnijim reakcijama, očito je da su se takvi muškarci gotovo identificirali sa svojim automobilom. Ispada da je taj njihov automobil postao dio njihove ličnosti.

Još im gore pada kad se sudski vještak, tijekom svog uviđaja na licu mjesta, nastoji postaviti ravnopravno prema svim sudionicima incidenta. Po njima, on bi se trebao, bez velikih premjeravanja, staviti na stranu pripadnika muškog spola. Jer, zaboga, radi se o pobratimima, "istoj strani". I, zaboga, kakav sam ja to muškarac kad se stavljam na stranu žene?

Po svemu tome se može vidjeti koliko muškarac podcjenjuje ženu - kad se ona nađe za volanom. Za većinu muškaraca, po meni, najveća je uvreda kad mu žena kaže da je loš vozač. Mnogi su, tijekom sudskog postupka, dobivali prave napade bijesa zbog takvih izjava. Iako su žene, koje su tako nešto izjavljivale pred sudom, po mom uvjerenju imale potpuno pravo.

Muškarac je, izgleda, spreman priznati da nije najbolji vozač na svijetu. On će u općenito vođenom razgovoru rado reći da ima i boljih vozača od njega. Međutim, ako mu pokušate navesti neko ime, naći će za čas čitav niz argumenata kojim će vas pokušati pobiti.

Pogotovo ako je riječ o čovjeku kojeg inače ne cijeni. Tada će odmah pasti maska ugodnog i kulturnog čovjeka. Pred vama će se za čas naći psovač kakav se rijetko može sresti.

Neće pored supruge

Mnogi muškarci, koliko sam vidio u praksi, spremni su priznati svojoj supruzi da dobro vozi. Čak će biti toliko "velikodušni" pa će joj tu i tamo staviti na raspolaganje vozilo koje je nabavljeno od zajedničke uštede!

Međutim, ti isti ljudi neće za živu glavu sjesti u auto - na suvozačevo sjedalo. Zna se: kad je vožnja zajednička, onda su oni ti koji uzimaju volan u ruke.

Muškarcu je, izgleda, najvažnija njegova uloga vođe. Za mnoge je, što se tiče automobila, ženi mjesto do vozača. Ili iza - ako je žena spremna na neke prigovore tijekom same suprugove vožnje. Mnoge su zbog toga prije vremena i potpuno nenadano morale iz automobila. Čak i zbog najbezazlenije primjedbe o suprugovoj vožnji - mada su pri tome imale pravo!

Primijetio sam da su ženama takve situacije krajnje smiješne. I dobro je da ih tako shvaćaju. Jer, da zauzimaju isti onakav ratoboran stav, kao i njihovi supruzi, zbog vožnje automobilom, nastajali bi pravi mali obiteljski ratovi.

Ženama je, na sreću, automobil samo stroj, odlično pomagalo, uz čiju pomoć stignu obaviti u toku jednog dana mnogo više nego da se služe vlastitim nogama - u svojstvu pješaka.

Pročitajte više