Zračni jastuci i na motociklu

PASIVNA i aktivna sigurnost je u svijetu motocikala na niskim granama. Dok vozača automobila štiti kavez i cjelokupan paket sigurnosne opreme, motociklista štiti tek odijelo i kaciga. Novost donosi tvrtka Magnetix u čijoj ponudi se nalazi jakna sa ugrađenim zračnim jastucima.

U posljednjih nekoliko godina sigurnost motociklista najbolje opisuju stranice "crne kronike". Motociklističke nesreće vrlo često završavaju tužno, sa teškim ili čak smrtnim posljedicama, a svi su svjesni da su motociklisti najugroženiji sudionici u prometu. Novitet na hrvatskom tržištu, HIT-air jakna s zračnim jastukom sigurno će ublažiti crne statistike i spasiti mnoge živote. 

Kako funkcionira HIT-air jakna s zračnim jastukom?

Korištenje HIT-air jakne je krajnje jednostavno. Jaknu je dovoljno odjenuti, a potom je potrebno   konektor koji je prethodno učvršćen na čvrsti dio motocikla ili skutera  (npr. rama) spojiti s kopčom na jakni.

Konektor je dovoljno fleksibilan da ne ometa normalnu vožnju i u niti jednom vidu ne smanjuje užitak upravljanja motociklom. U slučaju pada vozača, kada dolazi do razdvajanja motocikla od vozača, dolazi do aktiviranja sigurnosnog sustava. Naime, dolazi do zatezanja konektora i ukoliko je sila veća od 250 N, dolazi do izvlačenja osigurača i aktiviranja procesa punjenja zračnog jastuka.

Prilikom pada vozač će osjetiti trzaj, a trenutno napuhavanje jakne će ublažiti kontakt s podlogom. Zračni jastuci se pune ugljičnim dioksidom, koji se nalazi u spremniku pod tlakom od 35 kPa. Cijeli proces odvija se u trenu, vrijeme aktivacije traje svega 0.2-0.5 sekunde.

Jakna je podijeljena na zone od kojih je svaka namijenjena zaštiti određenog dijela tijela. Zračni jastuci se nalaze oko vrata, prsiju, trbuha, leđa, donjeg dijela leđa i u predjelu trtice.

HIT-AIR jakna nije proizvod za jednokratno korištenje. Jednom aktivirana HIT-AIR jakna može se ponovo upotrijebiti nakon što se izmijene iskorišteni spremnici za plin i pregleda ispravnost zračnih jastuka, koji se ponovo slože u podstavu jakne. Naravno, te radnje može napraviti samo ovlaštena osoba koja nakon obavljenog pregleda izdaje servisnu knjižicu kao garanciju ispravnosti sustava. Cijena obnove zračnih jastuka je 400 kn.

Rok trajanja jakne nije strogo definiran, a održavanje se ne razlikuje puno u odnosu na normalnu motociklističku jaknu. Tek se preporuča da se svake dvije godine promijeni uložak spremnika CO2 plina,što je trošak od 200 kn.
       .
U ponudi su šest različitih modela, koji su svi odreda opremljeni  CE protektorima za ramena i laktove, mekanim protektorom za kralježnicu, a materijal je otporan na kišu. Cijene HIT-air jakni kreću se od 3.000 do 4.500 kn.    

Također, u ponudi si i HIT-air prsluci sa zračnim jastukom koji su osmišljeni tako da se mogu obući na već postojeću jaknu. Cijena je vrlo pristupačna od 2.100 do 2700 kn.
      
Svaki kupac HIT-air jakne dobija na dar i promotivni CD na kojem su opširna uputstva i video film u kojem je objašnjen  princip rada jakne. Više informacija moguće je naći na Internet stranicama,  www.magnetix.hr i www.hit-air.com

I za kraj spomenimo da je ovaj proizvod japanske tvrtke Mugen Denko, koji je razvijan pune četiri godine prihvatila japanska policija opremivši sve svoje motocikliste jaknom sa zračnim jastucima.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više