Zvučna kulisa za Nissanove aute na struju

ELEKTRIČNI automobili su u odnosu na konvencionalne neusporedivo tiši te bi ih u današnjem prometu rijetko tko mogao i čuti, što može biti itekako opasno.

Iako će većina isprva pozdraviti smanjivanje tzv. onečišćenja bukom, tišina doista u sebi krije i određene sigurnosne rizike. Naime, često se i sami nađemo u situaciji da kao pješaci procjenjujemo prometnu situaciju na temelju sluha, odnosno da jednostavno krenemo u prelazak prometnice jer ne čujemo nadolazeći automobil. Istina riječ je o nepažnji i krivom ponašanju, ali jednostavno to činimo. Zamislite sada kakve su tek sve situacije moguće kada se u narednih nekoliko godina na prometnicama uz još uvijek prevladavajuće benzinske i dizelske modele pojavi sve veći broj električnih automobila. Posebno bi teško moglo biti slijepim i slabovidnim osobama.

Upravo je iz tih razloga Nissan posvetio velike napore u razvijanju zvukovnog upozorenja za električne automobile, prvenstveno za svoj model Leaf. Riječ je o tzv. approaching vehicle sound ili zvuku nadolazećeg automobila koji će se razlikovati ovisno o tome kreće li se automobil prema naprijed ili natrag, ubrzava li ili usporava. Kako bi se omogućila što veća čujnost ovi će se signali emitirati unutar određenog frekvencijskog raspona.

Kako će Leaf zvučati pogledajte u nastavku.

Pročitajte više