9 najdražih filmova Ridleyja Scotta

Screenshot: YouTube

RIDLEY Scott, velikan filmskog svijeta, među svojim kolegama ističe se po svestranosti svoje filmografije. Slavni redatelj snimao je filmove raznih žanrova, ali najbolje ga znamo po njegovim znanstveno-fantastičnim hitovima poput "Istrebljivača" i "Osmog putnika", kao i po povijesnim dramama poput "Gladijatora". Scott je rijetko uzimao pauze od snimanja, a čak i sada, nakon što je navršio 86 godina, ima nove filmove u planu.

Portal IndieWire, na temelju brojnih intervjua, složio je popis najdražih filmova nagrađivanog redatelja koji je jednako šarolik kao i Scottova filmografija. U nastavku otkrivamo koji su se filmovi našli na popisu. 

Građanin Kane (Citizen Kane)

 

Scott je u intervjuu za BBC 2014. godine otkrio svoja tri najdraža filma. Među njima je bila drama Građanin Kane redatelja Orsona Wellesa, koja je pratila život tajkuna Charlesa Fostera Kanea.

Lawrence od Arabije (Lawrence of Arabia)

Još jedan od Scottovih favorita je epski film redatelja Davida Leana koji prikazuje priču o T.E. Lawrenceu, sudioniku Arapskog ustanka protiv Osmanlija. Mnogi ovaj film smatraju jednim od najboljih u povijesti kinematografije.

Sedam samuraja (The Seven Samurai)

 

Treći film koji je Scott naveo bio je "Sedam samuraja", legendarnog japanskog redatelja Akire Kurosawe. U fokusu filma su sedam ratnika koji štite selo od bandita.

Sedmi pečat (The Seventh Seal)

Scott je veliki obožavatelj Ingmara Bergmana, a Sedmi pečat mu je najdraži film. Glavnu ulogu u filmu igra Max Von Sydow, koji je utjelovio srednjovjekovnog viteza koji igra šah protiv personifikacije Smrti.

Ljeto s Monikom (Summer with Monika)

 

Još jedan Bergmanov film, "Ljeto s Monikom", prikazuje dvoje zaljubljenih tinejdžera koji napuste svoje obitelji kako bi bili skupa. Scott je rekao da ga je film oduševio zbog svježeg i realističnog prikaza likova.

Gilda

Scott je u prošlogodišnjem intervjuu za Deadline pohvalio Gildu i izvanrednu izvedbu Rite Hayworth.

"Kada Rita Hayworth skine rukavice i počne pjevati 'Put the Blame on Mame, Boys', nikada nisam zaboravio taj trenutak. Tada sam shvatio koliko je Rita posebna, spektakularno prekrasna", rekao je Scott.

2001: Odiseja u svemiru (2001: A Space Odyssey)

 

U još jednom intervjuu za Deadline, Scott je rekao da je Kubrickov klasik iz 1968. godine imao ogroman utjecaj na njegov rad, ali nikada nije bio ljubomoran na poznatog redatelja, već ga je gledao kao uzor.  

Muriel se udaje (Muriel’s Wedding)

Kultna komedija australskog redatelja P.J. Hogana prikazuje Toni Collette u ulozi neobične mlade žene koja sanja o velikom vjenčanju. Ova je komedija osobni favorit Ridleyja Scotta, a poznati redatelj rekao je da ju je pogledao čak šest puta.

Na plaži (On the Beach)

 

Scott je 2015. godine u intervjuu za Wired podijelio svojih pet najdražih znanstveno-fantastičnih filmova. Jedan od njih je postapokaliptični film Stanleyja Kramera, s Gregoryjem Peckom i Anthonyjem Perkinsom u glavnim ulogama. Scott je izjavio da se Kramerov film istaknuo zbog svoje originalnosti.

Pročitajte više