Christopher Nolan kaže da su mu ovo najdraži noviji filmovi

Screenshot: YouTube/A24

Redatelj Christopher Nolan u intervjuu za časopis Time koji je objavljen prije dva dana otkrio je koje novije filmove smatra svojim favoritima.

Oscarom nominirani redatelj Oppenheimera najpoznatiji je po svojim visokobudžetnim filmovima, kao što su Inception i trilogija The Dark Knight, ali u slobodno vrijeme uživa u nezavisnim produkcijama.

Kada su ga novinari upitali koja su mu dva najdraža moderna filma, Nolan je bez oklijevanja naveo drame Aftersun i Past Lives. 

Aftersun je redateljski debi Charlotte Wells iz 2022. godine koji prati odnos između 11-godišnjakinje Sophie i njezina oca Caluma. Glavne uloge u filmu igraju Paul Mescal, Frankie Corio i Celia Rowlson-Hall.

 

Sophie je nakon rastave svojih roditelja ostala živjeti sa svojom majkom u Škotskoj, dok se njezin otac odselio u London. Calum i Sophie odlaze na putovanje u Tursku netom prije Calumova 31. rođendana. Iako voli svoju kćer, muče ga financijski i poslovni problemi, a uz to polako počinje tonuti u depresiju, što skriva od svog djeteta.

Film je pokupio brojne pohvale, a Mescalu je donio nominacije za prošlogodišnjeg Oscara i nagradu BAFTA.

Past Lives, redateljice Celine Song, još je jedan redateljski prvijenac koji je oduševio filmaše. Riječ je o romantičnoj drami iz 2023. godine inspiriranoj događajima iz redateljičinog života, a prati odnos dvoje prijatelja iz djetinjstva kroz 24 godine.

 

Glavne uloge u filmu igraju Greta Lee, koja je utjelovila protagonisticu Noru Moon, Teo Yoo, koji je utjelovio njezina prijatelja iz djetinjstva Hae Sunga, i John Magaro, koji glumi njezina muža Arthura.

Nora je odrastala u Južnoj Koreji, gdje se zaljubila u svog kolegu iz razreda, Hae Sunga. Iako je i on uzvraćao osjećaje, njihov se odnos nije mogao razviti jer se Nora s 12 godina odselila u Kanadu i tako izgubila svaki kontakt s Haeom. No, 12 godina kasnije Hae završava svoju obaveznu vojnu službu i preko društvenih mreža uspijeva pronaći Noru, nakon čega ponovno stupaju u kontakt.

Past Lives je također pokupio brojne pohvale kritičara te je nominiran za dva Oscara u kategorijama najboljeg originalnog scenarija i najboljeg filma. Osim Nolana, Past Lives je pohvalio i Guillermo del Toro.

Nolan je Aftersun nazvao prekrasnim filmom, dok je za Past Lives rekao da je suptilan na prekrasan način.

No, na pitanje planira li raditi suptilne filmove slavni redatelj je negativno odgovorio. Nolan je izjavio kako je njegova dužnost iskoristiti sve resurse koji mu se nude, zbog čega će nastaviti snimati visokobudžetne filmove.

"Znam da u svijetu postoji toliko redatelja koji bi dali sve kako bi dobili resurse, zbog čega se osjećam kao da imam dužnost iskoristiti te resurse na najproduktivniji i najzanimljiviji način", rekao je Nolan.
 

Pročitajte više