Disney je zaustavio produkciju Bladea

Foto: EPA

MARVEL Studios privremeno je zaustavio produkciju nadolazećeg vampirskog trilera s oskarovcem Mahershalom Alijem u glavnoj ulozi, koji je trebao početi sa snimanjem sljedeći mjesec. Projekt, koji je jednom već bio pauziran, postaje prvi veliki film pogođen štrajkom, piše The Hollywood Reporter.

Blade je nedavno angažirao tvorca serije True Detective Nica Pizzolatta za rad na scenariju, ali prema riječima jednog od izvora, nije bilo dovoljno vremena za napisati scenarij. Studio će nastaviti s produkcijom čim završi štrajk.

Od početka štrajka u prošli utorak najviše su pogođene kasnonoćne emisije i Saturday Night Live. Dramska serija Showtimeov Billions zaustavila je produkciju u prošli četvrtak zbog štrajka.

Iako neki studiji istovremeno imaju u produkciji jedan ili dva filma, Marvel snima po tri filma, a uz njih se snimaju i serije. Čak i bez snimanja Bladea, Marvel čeka jedno od najprometnijih razdoblja u povijesti tvrtke.

Captain America: New World Order trenutno se snima u Atlanti. TV serija Agatha: Coven of Chaos također se snima u Atlanti, dok se serija Wonder Man snima u Los Angelesu. Deadpool 3 bi trebao početi snimanje kasnije ovog mjeseca u Londonu, dok bi Thunderbolts trebao stići u Atlantu u lipnju.

Fantastic Four, koji se trenutno nalazi u procesu traženja glumačke postave, planira početak snimanja u Londonu u siječnju 2024. To bi se moglo promijeniti ako štrajk potraje šest mjeseci ili dulje, iako prema izvorima to nije vjerojatno.

Ipak, čak i ako štrajk bude trajao samo mjesec dana ili šest tjedana, vjerojatno će biti posljedica, a jedna od njih bila bi promjena početnih datuma snimanja.

Izvor uključen u trenutačne Marvelove projekte, koji ulaze ili će uskoro ući u produkciju, tvrdi da su pod rizikom gubitka milijarde dolara zbog štrajka.

Pisanje scenarija u hodu

Većina visokobudžetnih filmova poznata je po tome što se scenariji mijenjaju tijekom produkcije. Međutim, Marvel je otišao korak dalje i zahtijeva da se scenariji pišu tijekom samog snimanja. Štrajk će studio dovesti na nepoznat teritorij jer su svi naviknuli na prisutnost scenarista na setu koji prepravljaju scenarij u hodu. 

Na filmu Spider-Man: No Way Home, koji je zaradio 1.92 milijarde dolara, ugovori glumaca Tobyja Maguirea i Andrewa Garfielda nisu bili dovršeni sve do prosinca 2020., više od mjesec dana nakon početka snimanja. Scenaristi Chris McKenna i Erik Sommers proveli su Božić prepravljajući treći čin kako bi uključili glumce Spider-Mana u film.

Na filmu Ant-Man and the Wasp (2018.) neakreditirani scenarist Patrick Burleigh (Eternals) pisao je 25 stranica dnevno na setu, dok su redatelj Peyton Reed i Marvelovi izvršni direktori, uključujući Kevina Feigea, svaku večer pregledavali njegov rad.

Izvršni direktori studija možda će se moći utješiti klauzulom "(a) do (h)" u sporazumu Američkog saveza scenarista (WGA) iz 2020. godine, koja pruža određenu fleksibilnost producentu ili redatelju da skrate scenarij zbog vremena, "promijene tehnički ili scenski smjer" i, najvažnije, naprave "manje povremene prilagodbe dijaloga ili naracije prije ili tijekom razdoblja glavnog snimanja".

Utjecaj na Deadpool 3

Što se tiče filmova koji uskoro ulaze u produkciju, prvi je Deadpool 3.

Glumac Ryan Reynolds poznat je po tome što radi kao scenarist na filmovima koje producira i u kojima glumi. Prema trenutačnim pravilima štrajka, redatelj ili producent koji nije scenarist mogu napraviti male prilagodbe scenarija, ali glumac koji je i scenarist to ne smije raditi. To bi moglo ograničiti Reynoldsov doprinos filmu ako se štrajk nastavi do početka snimanja.

Ako štrajk potraje dulje nego što se očekuje, mogao bi utjecati na rasporede glumaca i osoblja prisiljavajući ih da ponovno pregledaju svoje obveze. To može dovesti do promjena u planiranim izlascima, a potencijalno i do promjene glumačke postave ili redatelja.

Što se tiče televizijske produkcije, TV serije Agatha: Coven of Chaos i Wonder Man mogu nastaviti snimanje, ali ako se štrajk odulji, to bi moglo odgoditi premijeru. Ako štrajk potraje nekoliko mjeseci, čak bi i serija The Thunderbolts mogla biti pogođena.

Pitanje je koliko dugo će trajati štrajk i kako će to utjecati na Marvelovu strategiju. Hoće li prisilno zatišje u produkciji utjecati na tempo izlaska novih filmova i serija? Ili će se studio moći prilagoditi i nastaviti raditi dosadašnjim uspješnim tempom?

Štrajk scenarista možda će imati neposredan utjecaj na filmsku industriju, ali ostaje vidjeti kako će se to dugoročno odraziti na planove studija poput Marvela. Bez obzira na ishod, jedno je sigurno: štrajk je već izazvao značajne pomutnje u svijetu zabave i postavlja pitanja o budućnosti kreativnog procesa u filmskoj industriji.

Pročitajte više