Dokumentarac Seana Penna o Ukrajini bit će premijerno prikazan na Berlinaleu

Foto: EPA

DOKUMENTARNI film Seana Penna Supermoć snimljen u Ukrajini, koji prikazuje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, bit će premijerno prikazan u veljači na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, najavili su organizatori u ponedjeljak. 

"Više od dokumentarnog filma, Supermoć je kronika filmskog projekta koji je realnost prisilila da se promijeni u nešto manje kontrolirano, ali smislenije", navodi se u priopćenju festivala. Američki dobitnik Oscara i redatelj bio je u ukrajinskome glavnom gradu u veljači 2022., kad je Rusija pokrenula sveobuhvatan napad te zatim ponovio posjet.

"Naša mu je zemlja zahvalna na takvoj hrabrosti i poštenju", napisao je prošle godine ured ukrajinskog predsjednika na Facebooku.

Očekuje se Pennov dolazak na festival

Berlinale, koji traje od 14. do 26. veljače, uz Cannes i Veneciju jedan je od vodećih svjetskih filmskih festivala. Na ovogodišnjem festivalu za Zlatnog medvjeda, glavnu nagradu za najbolji film, natjecat će se 18 filmova. Pennov dokumentarac ne ulazi u utrku za nagradu, ali će biti prikazan u festivalskom programu Specijal Gala.

Izvršna direktorica Berlinalea Mariette Rissenbeek rekla je da se očekuje Pennov dolazak na festival.

Festivalski žiri vodi holivudska glumica Kristen Stewart, a počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo primit će redatelj Steven Spielberg.

Pročitajte više