Gerard Butler je zbog ove uloge morao vježbati 6 sati dnevno

Foto: EPA

OD STRANICA grafičkog romana Franka Millera i Lynne Varley iz 1998. do velikog platna, film 300 je od svoje glumačke postave zahtijevao da pokažu više od samih glumačkih vještina, a to je uključivalo i glavnog glumca Gerarda Butlera. Smješten u vizualno očaravajuću drevnu Grčku, film Warner Brosa, koji je izašao 2007. godine, zahtijevao je od glumaca fizičku snagu i bujnu maštu, budući da su odjeveni u crvene plašteve i kožne gaćice, stojeći pred blue screenom, utjelovili spartanske ratnike.

 

Značajan aspekt filma bio je impresivna tjelesna građa glumaca. "Bio sam u najboljoj formi u životu", prisjeća se Butler, koji je igrao ulogu kralja Leonida. Priprema za film bila je intenzivan proces, a zahtijevala je šest sati treninga svaki dan - dva sata CrossFita, dva sata bodybuildinga i dva sata koreografije borbe. Iako je režim bio naporan, rezultati su bili iznimni. "Na neki način sam uništavao svoje tijelo, ali izgledao sam fantastično dok sam to radio", rekao je Butler u intervjuu za The Hollywood Reporter.

No stvaranje tog filma nije se svodilo samo na postizanje vrhunske fizičke forme. Film je u potpunosti snimljen pred blue screenom, zbog korištenja specijalnih efekata. Snimanje je trajalo dva mjeseca i provodilo se u Montrealu 2005. godine, s izuzetkom jedne scene koja je snimljena na otvorenom.

Film, čiji je budžet iznosio 60 milijuna dolara, zahtijevao je od glumaca da se oslanjaju na svoju maštu kako bi vizualizirali svoju okolinu. "Bilo je trenutaka kada bih hodao u crvenom plaštu i malim kožnim gaćicama i netko bi pokazao prstom na nešto i rekao: 'Pogledaj! Ono selo gori!' I sjećam se kako sam si mislio: 'Bože moj. Ovaj film će biti tako loš'", prisjetio se Butler.

Unatoč početnim sumnjama, film se ispostavio kao trijumf tehnologije i kreativne vizije, a zaradio je 456 milijuna dolara. CGI je pretvorio blue screen u dramatične scene borbe, uranjajući publiku u srce drevne Sparte. 

Prvo gledanje konačnog proizvoda ostavilo je Butlera i njegov tim zapanjenima. "Kada sam prvi put vidio konačni proizvod, bio sam okružen s 13 svojih predstavnika i prijatelja, bili smo u šoku", izjavio je Butler, hvaleći Snydera. "Pogledajte što je Zack napravio! Ne mogu ga dovoljno nahvaliti kao redatelja, kreativca i kao ljubaznu, uzbuđenu, strastvenu osobu."

Pročitajte više