Isplati li se kupovati novi PS5 kontroler od 240 eura? Isprobali smo ga

Foto: Press

VJEROJATNO najčešće pitanje otkako sam počeo koristiti novi Sonyjev pro kontroler DualSense Edge bilo je: "Vrijedi li tih novaca?"

I to je sasvim legitimno pitanje za kontroler koji košta oko 240 eura ili 1800 kuna (za one koji se još nisu valutno aklimatizirali). Tim više jer novi DualSense na prvi pogled izgleda gotovo identično kao stari, koji košta između 73 i 80 eura. Najjednostavniji odgovor na pitanje je: "Ovisi o tome tko kupuje."

Pritom, naravno, ne mislim na nečije financijske mogućnosti jer podrazumijeva se da oni u financijskim problemima neće razmišljati ni o novom/dodatnom "običnom" kontroleru, a kamoli o više nego trostruko skupljoj verziji. Ovdje mislim na to jeste li natjecateljski ("pro") igrač ili fan koji mora imati sve što PlayStation izbaci.

Tim ljudima neće biti problem izdvojiti keš za uistinu kvalitetan kontroler i dio njih to će svakako učiniti, ali pravo pitanje je isplati li se DualSense Edge (u daljnjem tekstu DSE) nama običnim "civilima", koji ni ne razmišljamo o temama kao što su "lag" ili o brojnim dodatnim značajkama koje DSE nudi. 

Što DualSense Edge ima, a obični DualSense nema?

Kao prvo treba razjasniti što DSE uopće nudi iako je to nešto što prekaljeni gameri već odavno znaju jer tzv. "pro kontroleri" već su dugo prisutni na tržištu. Za početak, tu su prilagodljive kontrole i zamjenjivi profili (možete imati čak 30 različitih profila) koji vam možda ne znače ništa, ali radi se o zanimljivim opcijama.

Radi se o različitim konfiguracijama kontrola koje vrlo jednostavno možete pohraniti i uz pomoć funkcijskih gumba mijenjati (ovisno o tome igrate li shootere, simulacije ili nešto treće) bez potrebe da prekidate igre i ulazite u menije. Važno je spomenuti da kontroler trenutno možete konfigurirati samo na Petici, ali uvjeren sam da će se to ubrzo promijeniti. Ako već nije. 

Bitna stvar koju treba spomenuti su i dva dodatna stražnja gumba koja možete mapirati i tako si dodatno olakšati igru. Neki pro kontroleri imaju i četiri gumba, ali nikada se nisam našao u situaciji da mi je to potrebno jer kontrole na konzolama ionako su već prilagođene kontrolerima, a osim toga, vrlo često su bili i smetnja. 

Dolaze u dvije varijante (polukupola i poluga), lako se mijenjaju (kao i stickovi), izdržljivi su i dobrodošao dodatak kontroleru. 

Tu su i podesivi okidači, osjetljivost palice i jačina vibracija, a poseban naglasak je na podesivim okidačima (tri razine) koji su riješili boljku klasičnog DualSensea, koji je bio "predubok" za neke igre u kojima je bila bitna brža reakcija. 

Što je s baterijom?

Iako na prvi pogled izgleda gotovo identično, unutarnja strana drške sad je prekrivena protukliznim materijalom pa je osjećaj igre još stabilniji, pogotovo za one koji imaju maratonske sesije. 

Ovdje dolazimo i do prve stvari koja je izazvala negativne reakcije, a to je baterija, koja će izdržati između četiri i pet sati igre. Realno gledajući, to nije puno i mnogi su bili iznenađeni činjenicom da Sony nije mogao bolje. No za to postoje dva razloga.

Prvi je to da oni koji igraju natjecateljski, u načelu izbjegavaju bežičnu igru zbog "laga" (kašnjenja u odazivu). Druga stvar je tehnologija koju su ubacili u kontroler i zbog čega su vjerojatno bili prisiljeni ubaciti bateriju koja je nešto slabija. 

Trebate li razmišljati o kupnji Edgea?

No to je ujedno i razlog zbog kojeg bismo mi "civili" mogli razmišljati o kupnji DSE-a. 

Dakle, otkako sam "konzolaš", promijenio sam hrpetinu kontrolera koji su, nažalost, potrošna roba i često se kvare. Najčešći i, usudio bih se napisati, jedini uzrok kvara su bili stickovi koji su otkazali poslušnost pa su ili potpuno prestali funkcionirati ili se pojavio zloglasni "drift" (situacija u kojoj stickovi bilježe kretnje čak i kada miruju).

U tom slučaju popravak je često ili nemoguć ili neisplativ, pa si prisiljen ispljunuti novih 70-ak eura. 

DSE ima rješenje za taj problem jer oba sticka su zamjenjiva. Radi se o modulima koje je vrlo jednostavno zamijeniti, a cijena je više nego prihvatljiva. Pogotovo kad tržište preplave i ostali proizvođači. No ovo je toliko genijalan koncept da bi trebao postati standard u industriji. I nadamo se da hoće. 

Samo iskustvo korištenja je besprijekorno, ali ništa drugo nismo ni očekivali jer DualSense je bio jedan od najboljih kontrolera na tržištu, što dovoljno govori o tome koliko je dobra poboljšana verzija. Ukratko, sve što ste voljeli je tu, ali je ovog puta bolje i kvalitetnije. 

Što je u paketu?

Sam sadržaj pakiranja je već premium iskustvo. Osim zaštitne torbe za nošenje, tu su i dvije standardne, dvije visoke i dvije niske kupolaste kapice, dva stražnja gumba s polukupolom i dva stražnja gumba poluge. Kontroler možete puniti i kada je u kutiji tako da otvorite stražnji dio i spojite ga kabelom, a kompatibilan je i sa standardnim stalcima za punjenje. 

U paketu je i dugi platneni USB kabel s kućištem priključka kojim možete "zaključati" kabel i spriječiti ga od slučajnog izvlačenja u žaru igre. Je li to dobro ili loše rješenje, teško je reći. Odlično drži i teško je da ćete slučajno iskopčati, ali s druge strane je konzola koju tako možete povući s police na pod. Možda bi magnetski priključak bio bolja opcija, možda ne, ali to je jedna od onih situacija u kojima možete pronaći podjednako razloga za i protiv. 

Ono najbitnije je da PS ima svoj pro kontroler, da je sve ono što je trebao biti i da je cijenom konkurentan na tržištu prepunom alternativa. Cijena je visoka, ali sad znate što kupujete i odluka je na vama. 

Pročitajte više