Nesretan splet okolnosti je doveo do ove ikonične scene u prvom Indiani Jonesu

Screenshot: Youtube/Paramount

VEĆINA fanova franšize o Indiana Jonesu već je upoznata s činjenicom da je velik dio filmske ekipe bolovao od dizenterije tijekom snimanja filma Indiana Jones: Otimači izgubljenog kovčega iz 1981. godine, a među njima je bila i zvijezda filma Harrison Ford. 

Radnja Otimača izgubljenog kovčega je smještena u Egiptu, ali snimanje se odvijalo u Tunisu na iznimno visokim temperaturama, gdje je filmska ekipa brzo oboljela od dizenterije nakon konzumiranja lokalne hrane i pića. Ford je u nedavnom intervjuu otkrio kako je bolest zauvijek obilježila jednu ikoničnu scenu borbe, piše CinemaBlend. 

U toj sceni Indiana Jones (Ford) pokušava pronaći Marion Ravenwood (Karen Allen) nakon borbe s negativcima, ali na napučenoj tržnici sreće velikog muškarca s mačem. Umjesto da gubi vrijeme na dugu borbu s njim, Jones vadi pištolj i upuca ga na mjestu.

Iako je to danas jedna od najpoznatijih scena iz franšize, trebala je izgledati puno drugačije. Ford je rekao da je scena prvotno imala dugu koreografiju i da Jones nije trebao koristiti pištolj, već svoj bič, no glumac je bio previše bolestan za izvođenje kompliciranih vratolomija.   

"Taj mačevatelj je mjesecima usavršavao svoje vještine sa sabljom. Na tržnici smo trebali snimati scenu borbe gdje koristimo bič i mač, a to bi trajalo četiri dana. Ja sam bolovao od dizenterije, kao i većina filmske ekipe… Na meni je bilo da kažem: 'Gledajte, ne mogu tako dugo biti na nogama. Možemo li skratiti ovo'", prisjetio se Ford. "Steven mi je na to rekao: 'Baš sam razmišljao o tome!' To je razočaralo jadnog tipa koji je tako dugo usavršavao svoje vještine."

Skraćivanje ove scene je na kraju bilo dobar izbor, jer prikazuje domišljatost Indiane Jonesa, što je osobina po kojoj ga najbolje pamtimo. 

Pročitajte više