Netflixov novi dokumentarac našao se u središtu kontroverze, evo i zašto

Screenshot: YouTube/Netflix

NETFLIXOV najnoviji dokumentarac What Jennifer Did zaludio je svijet, ali u manje od dva tjedna od svoje premijere našao se u središtu kontroverze zbog optužbi o korištenju AI-ja.

UPOZORENJE! Tekst sadrži spoilere! Ako još uvijek ne želite znati detalje iz dokumentarnog filma What Jennifer Did, nemojte čitati dalje.

Dokumentarni film What Jennifer Did prikazuje život Jennifer Pan, mlade Kanađanke iz gradića Markhama, koja je uz svog dečka Daniela Wonga naručila ubojstvo svojih roditelja kako bi došla do nasljeđa u iznosu od 500 tisuća dolara.

Pan je godinama bila pod pritiskom svojih strogih roditelja, a kako bi ih se riješila, odlučila se na drastičan potez koji je razorio njezinu obitelj. Njezin otac uspio je preživjeti napad plaćenika, no majka je preminula na mjestu. Pan i ostali sudionici zločina osuđeni su na doživotni zatvor.

 

Dokumentarac je kroz intervjue, fotografije i policijske dokaze gledateljima približio priču o mladoj ženi koja je počinila zastrašujući zločin. No, gledatelji su počeli sumnjati u autentičnost dokumentarca nakon što su primijetili da jedna fotografija izgleda kao da je generirana pomoću umjetne inteligencije.

Fotografija se pojavljuje u sceni u kojoj Panina kolegica iz srednje škole opisuje svoju prijateljicu kao iskrenu, sretnu i karizmatičnu osobu. Gledatelji vjeruju da je riječ o lažnoj fotografiji jer ruke ne izgledaju prirodno, što je tipično za fotografije koje su generirane umjetnom inteligencijom. Na Paninoj desnoj ruci prsti izgledaju kao da su spojeni s dlanom, dok na lijevoj ruci nedostaje nekoliko prstiju.

Screenshot: YouTube/Netflix

Iako Netflix još uvijek nije službeno potvrdio je li u filmu What Jennifer Did korištena umjetna inteligencija, gledatelji su putem društvenih mreža podijelili svoje kritike.

"Ovo bi trebalo biti ilegalno", napisao je jedan korisnik X-a, prenosi Unilad.

"Apsolutno sramotno, i za producente filma i za Netflix", napisao je korisnik Reddita. "Vrijeđaju žrtve i uništavaju cijelu poantu dokumentarca jer iskrivljuju činjenice. Sumnjičav sam prema svakoj produkcijskoj kući koja koristi AI."

"Ovo me uopće ne čudi ako uzmemo u obzir koliko su ostali Netflixovi dokumentarci jeftini i djeluju eksploatacijski. Onaj dokumentarac o hotelu Cecil je užasan", dodao je drugi korisnik.

"Više nikada neću vjerovati Netflixovim dokumentarcima. Ovo je grozno! Ne možete promijeniti povijest kako bi izgledala bolje na ekranu", napisao je treći.

What Jennifer Did trenutno je drugi najgledaniji film na Netflixovoj globalnoj ljestvici najgledanijih naslova. U Hrvatskoj je zauzeo šesto mjesto na ljestvici.

Pročitajte više