Novi bestseleri u knjižarama: Vodič kroz vrijeme za obične smrtnike i druge knjige

Foto: Shutterstock

Kao što znaju oni koji prate naše članke o knjigama, doista se trudimo predstaviti vam nove naslove kako biste uvijek bili u toku. No ljetno razdoblje čini stvari mrvicu složenijima. Naime, tijekom ovog mjeseca objavljuje se doista mnogo knjiga pa informacije frcaju na sve strane. U nadi da ćemo pokriti barem bitan dio knjiga koje se isplati pročitati nudimo nekoliko preporuka koje su nam zapele za oko.

Zabava tek počinje – Sophie Kinsella

Sophie Kinsella britanska je književnica koja je postigla svjetski uspjeh svojim duhovitim chick-lit romanima, među kojima se osobito ističe serijal o šopingholičarki Becky Bloomwood. Bilo je to ranih dana stvaranja žanra, kada smo danonoćno pratili seriju Seks i grad.

Možemo reći da je autorica u međuvremenu sazrela te nas povremeno iznenadi odličnim romanom kao što je ovaj novi. Specifičan humor još uvijek je prisutan, a sada se okrenula istraživanju obiteljskih tajni unutar šarmantne i moderne priče. Toplo i zabavno štivo prepuno suludih situacija i emotivnih scena.

4000 tjedana: vodič kroz vrijeme za obične smrtnike – Oliver Burkeman

Prosječan ljudski vijek je apsurdno, uvredljivo kratak. Pod pretpostavkom da doživimo osamdesetu, na raspolaganju imamo nešto više od četiri tisuće tjedana. Nikome ne treba govoriti da nema dovoljno vremena. Opsjednuti smo svojim sve dužim popisom obaveza, pretrpanim poštanskim sandučićima, ravnotežom između posla i privatnog života i neprekidnom borbom protiv svega što nam odvlači pažnju.

Preplavljeni smo savjetima o tome kako možemo postati produktivniji i učinkovitiji i trikovima uz čiju ćemo pomoć optimizirati svoje vrijeme. Ali takve tehnike često pogoršavaju stvari. Osjećaj tjeskobne žurbe postaje sve intenzivniji, a dok se trudimo pobijediti u utrci s vremenom, čini se da nam najsmisleniji dijelovi života promiču. Oslanjajući se na uvide drevnih i suvremenih filozofa, psihologa i duhovnih učitelja Oliver Burkeman donosi zabavan, duhovit, praktičan i istinski smislen vodič o vremenu i upravljanju vremenom.

Sve plavetnilo neba – Mélissa Da Costa

Prvijenac francuske spisateljice Mélisse Da Coste priča je o našoj čudesnoj moći da se suočimo s patnjom i otkrijemo nove životne radosti. Pripada žanru koji zanimljivom pričom pokušava obuhvatiti ključne trenutke života u kojima dolazi do nezamislivih promjena i nakon kojih možemo ići samo u jednom smjeru - naprijed.

Oboljevši od neizlječive Alzheimerove bolesti, 26-godišnji mladić odlučio je preostale dane svoga života provesti na iznimnom putovanju, daleko od bolnica i kliničkih ispitivanja, što dalje od bližnjih koji ga sažalijevaju: na putovanju života po čudesnim predjelima i pitoresknim selima francuskih Pireneja. No ne želi krenuti sam pa objavi oglas u kojem traži hrabrog suputnika. Čarolija počinje kada upozna Joanne, krhku djevojku u dubokoj crnini, čija su jedina prtljaga veliki crni šešir i jedan ruksak.

Srce crno kao tinta – Robert Galbraith

Novitet za ljubitelje vrhunskih krimića oduševit će sve ljubitelje autorice J.K. Rowling koja je za ovaj serijal uzela pseudonim Robert Galbraith. Srce crno kao tinta šesti je roman o privatnom istražitelju Strikeu i njegovoj partnerici Robin. Kad uplašena i mahnita Edie Ledwell posjeti ured Detektivske agencije Strike i Ellacott tražeći pomoć, Robin nije sigurna što misliti.

Kao sukreatoricu popularnog animiranog serijala Srce crno kao tinta Edie progoni tajanstven internetski lik Anomija. Edie očajnički želi razotkriti Anomijin pravi identitet. Robin odlučuje da joj agencija ne može pomoći i zaboravlja na slučaj dok nakon nekoliko dana ne pročita vijesti o ubojstvu Edie Ledwell na groblju Highgate, mjestu radnje Srca crnog kao tinta.

Robin i njezin partner Cormoran Strike sada su primorani razotkriti Anomijin pravi identitet. Ali složena mreža internetskih pseudonima, poslovnih interesa i obiteljskih sukoba upliće Strikea i Robin u slučaj koji iskušava granice njihovih istražiteljskih sposobnosti na nove i zastrašujuće načine…

Itaka – Claire North

Roman Itaka višestruko nagrađivane engleske autorice Claire North priča je o Penelopi, čuvenoj Odisejevoj ženi. Priča o tome kako će, dok hirovi bogova diktiraju ratove u svijetu smrtnika, na jednom otoku izbori napuštenih žena - i njihovih božica - promijeniti tok svijeta. Gotovo je osamnaest godina prošlo otkako je Odisej otišao i sa sobom u rat poveo sve za borbu stasale i sposobne muškarce.

Nitko se od njih nije vratio, a na itačkim je ženama da vode kraljevstvo. Glasine da je Odisej mrtav sve su brojnije, a prosci opsjedaju vrata Penelope, žene koja je jako mlada postala kraljica. No nitko od prosaca nije dovoljno snažan da zauzme prijestolje, barem ne još. Dok svi čekaju da se jezičac moći pomakne, Penelopa je itekako svjesna da svaki njezin potez može odvesti u krvavi rat.

Pročitajte više