Objavljena je rang-lista najboljih filmova o Indiani Jonesu

Screenshot: Youtube/Paramount

PROŠLI vikend izašao je posljednji nastavak franšize o Indiani Jonesu. Serijal o najpoznatijem filmskom arheologu kroz godine je definirao ljetne blockbustere. Kroz njega smo imali priliku svjedočiti talentu Georgea Lucasa, Stevena Spielberga i Harrisona Forda, a Fordu je uloga poznatog arheologa jedna od onih po kojima ćemo ga najviše pamtiti. U nastavku otkrijte koji film o Indiani Jonesu je najbolji prema portalu The Hollywood Reporter. 

5. Kraljevstvo kristalne lubanje (2008.)

Kraljevstvo kristalne lubanje smješteno je u 1957. godinu te prikazuje Indianu Jonesa u borbi protiv sovjetskih agenata koje predvodi Irina Spalko (Cate Blanchett). U filmu se pojavljuju i Karen Allen, Shia LaBeouf, Ray Winstone i Jim Broadbent. Iako je bio drugi najgledaniji film 2008. godine te je postigao komercijalni uspjeh i dobio pozitivne kritike, fanovi ga nisu toplo dočekali.

 

4. Artefakt sudbine (2023.)

Najnoviji film o Jonesu pokupio je loše kritike na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu, ali gledatelji su bili puno blaži i na Rotten Tomatoesu su mu dali ocjenu 88%. Ovo je jedini film u franšizi koji nije režirao Steven Spielberg ni producirao George Lucas.

Film je smješten u kasne 60-e. Indiana i njegovo kumče Helena Shaw (Phoebe Waller-Bridge) pokušavaju naći artefakt koji može promijeniti tijek vremena prije nego što ga pronađe bivši nacistički znanstvenik Jürgen Voller, koji želi promijeniti ishod Drugog svjetskog rata (Mads Mikkelsen).

 

3. Ukleti hram (1984.)

Ukleti hram je bio kritiziran jer je puno mračniji od ostalih filmova o Indiani Jonesu. Film prikazuje dječje ropstvo, scene nasilja i rasne stereotipe koji bi danas bili neprimjereni. Radnja filma je smještena u 1935. godinu. Indiana Jones sa svojim pomoćnikom Kratkim (Ke Huy Quan) pokušava jednom selu u Indiji vratiti sveti kamen koji su ukrali kultisti. 

 

2. Posljednji križarski pohod (1989.)

Posljednji križarski pohod bio je najgledaniji film 1989. godine. Radnja je smještena u 1938. godinu, nakon nestanka Indianinog oca, dr. Henryja Jonesa (Sean Connery), koji je bio u potrazi za Svetim gralom. Ovaj film su obilježili humor i duhovite interakcije između Indiane i njegovog oca, što je bilo u kontrastu s prethodnim nastavkom franšize. 

 

1. Otimači izgubljenog kovčega (1981.)

Iako je prvi film franšize snimljen s budžetom od 20 milijuna dolara (danas bi to bilo 78 milijuna dolara zbog inflacije), što je upola manje u usporedbi s novijim filmovima, fanovima je ostao najdraži film o Indiani.

U njemu se upoznajemo s Indianom Jonesom, pustolovnim profesorom arheologije kojeg američka vlada 1936. godine unajmi kako bi pronašao Kovčeg Saveza prije nego što to učine nacisti. U potrazi mu se pridružuju Marion Ravenwood (Karen Allen), bivša Jonesova ljubavnica i kći njegovog mentora, i Sallah (John Rhys-Davies), najbolji kopač u Egiptu i Jonesov stari prijatelj.  

 

 

Pročitajte više