Ova je knjiga najpopularnija u Hrvatskoj treći mjesec zaredom

Foto: Josipa Uzelac i Ino Zeljak/Press

Zanimljivost kod top lista knjiga je, već smo to spominjali, što se promjene na njima ne kreću brzinom drugih ljestvica najpopularnijih. Recimo, teško da ćete u glazbenim vodama pronaći neki pop hit koji ostaje pri vrhu dulje od nekoliko tjedana. Isto je tako i s filmovima i serijama.

No knjige, jednom kad se ugnijezde, tada ih je teško pomaknuti. Istina, konzumacija teksta te glas koji se potom prenosi s usta na uho, puno je sporiji. No to nije jedini razlog. Koji je pravi razlog ne znamo, ali znamo da ste u rujnu voljeli naslove koje ćete pronaći na popisu u nastavku. Listu smo sastavili većinom se koristeći podacima jedinog nezavisnog knjižarskog lanca Hoću knjigu. Drugo je osobna procjena autora ovog teksta.

1. Putovanje zvano igra – Marko Babić

2. Atomske navike – James Clear

3. Bogati otac, siromašni otac – Robert Kiyosaki

4. Meditacije – Marko Aurelije

5. 12 pravila za život – Jordan B. Peterson

6. Zelena svjetla – Matthew McConaughey

7. Kućna pomoćnica – Freida McFadden

8. 48 zakona moći – Robert Greene

9. Glukozna revolucija – Jessie Inchauspé

10. Metoda Glucose Goddess – Jessie Inchauspé

*Napomena: odsad nadalje ćemo izostavljati Harryja Pottera jer pripada dječjoj književnosti, a ovo je top lista za odrasle. Kada bismo ga uključili, tada bi tri nastavka tog serijala bila u prvih deset i lista bi izgledala dosta drugačije. Kad smo već tu kod djece, od ostalih omiljenih naslova su oni iz serijala Čovpas.

Putovanje zvano igra – Marko Babić

Što reći o najprodavanijoj knjizi? Obavijena je tragedijom, a autor nam ju je ostavio u naslijeđe kako bismo iz prve ruke saznali koliko hrabrosti treba čovjeku da se bori s opakom bolešću. Knjiga je, pretpostavit ćete, potresna, puna boli, ali i - što je najvažnije - nade i nepokolebljivosti. Treći mjesec zaredom najpopularnija je u Hrvatskoj.

Atomske navike – James Clear

Sudeći po popularnosti ovog naslova, Hrvatska će uskoro postati država s najvećim brojem stanovnika dobrih navika. To je pohvalno s obzirom na to u kakvim uvjetima se živi. No, nema labavo, slijede se savjeti autora kako korak po mali korak uzeti život u svoje ruke. Veliki pozdrav onima koji, uspiju li se otrgnuti iz vrlo čvrstog i opojnog zagrljaja destruktivnih navika, ostanu u Lijepoj Našoj te postave koji kamen temeljac za buduće generacije.

48 zakona moći – Robert Greene

Knjiga koju biste doista trebali imati kod kuće. Da, baš je posjedovati. Naime, u svojih petstotinjak stranica, ona nudi mnogo priča iz povijesti - vrlo poučnih - te detaljnu obradu svakog od zakona. Naslov bismo mogli svrstati i među literarna djela jer je autorov stil iznimno profinjen ne gubeći pritom na jasnoći. Vrhunsko ostvarenje kako god ga gledali i poseban doživljaj nesličan bilo čemu drugome.

Metoda Glucose Goddess – Jessie Inchauspé

Napokon smo dobili nastavak Glukozne revolucije koja je dosta utjecala na razumijevanje važnosti prehrambenih navika na naše živote. Autorica je napisala ultrapraktičan vodič kroz četiri tjedna u kojem nalazimo preko stotinu vrlo jednostavnih recepata kojima ćete lako slijediti njezine teoretske naputke uz vrlo malo vlastita promišljanja. Ako vam je Glukozna revolucija dobro legla, tada ne morate razmišljati dalje, uzmite ovaj naslov i uživajte u neprimjetnom oblikovanju vašeg tijela (i života).

Pročitajte više