Ovaj britanski sitcom bio je toliko uvredljiv da je zabranjen nakon jedne epizode

Screenshot: Youtube

JEDAN britanski sitcom smatran je toliko uvredljivim da se prestao emitirati već nakon prve epizode.

Heil Honey I'm Home bila je humoristična serija iz 1999. o Adolfu Hitleru, kojeg glumi Neil McCaul, i njegovoj ženi Evi Braun, koju glumi Denica Fairman. Parodija je smještena u Berlin 1938. i svi likovi imali su lažni američki naglasak u pokušaju da se narugaju američkim sitcomima iz 1950-ih.

U seriji Hitler živi u susjedstvu židovskog para, Goldensteinovih, prema kojima ima dugotrajnu i sve neugodniju nesklonost kako epizoda napreduje. Serija je označena kao "možda najneukusnija komedija situacije na svijetu", a unatoč tome što je snimljeno i producirano osam epizoda, skinuta je s programa nakon prvog prikazivanja, piše Ladbible.

"Mi smo protiv bilo kakvog trivijaliziranja Drugog svjetskog rata, Hitlera ili Holokausta, a ovo svakako trivijalizira te stvari. To je vrlo neukusno", rekao je o seriji glasnogovornik Odbora zastupnika britanskih Židova. Britanski televizijski scenarist Geoff Atkinson tvrdio je kasnije da mu nije bila namjera uvrijediti gledatelje.

"Sve dok je originalno i nešto što možete obraniti, trebali biste to reći"

"Jedno je smijati se nasilnicima. Čini se kao prava stvar, a dok razgovaramo, netko vjerojatno piše sitcom o Trumpu. Volio bih napisati sitcom o Trumpu. Još jedan cilj bio je gledanje na žanr sitcoma. Ova je serija postavljena kao da je u 1950-ima. Morali smo briljantno oponašati američki sitcom - biti Amerikanac i ne biti Amerikanac", rekao je u razgovoru za Entertainment Weekly 2017. godine.

"Svi su bili svjesni osjetljivosti, zadnje što smo htjeli bilo je uvrijediti nekoga. U to je vrijeme kanal želio nešto svježe i postojao je osjećaj da sve dok je originalno i nešto što možete obraniti, trebali biste to reći. Mislim da nismo u potpunosti uspjeli. Puno toga bih učinio drugačije", dodao je Atkinson.

Caroline Gruber, koja je glumila Rosu Goldenstein, izjavila je za BBC Culture da joj je scenarij "smiješan".

"Zbog ovog iskustva bila sam osjetljiva na rad na bilo čemu što je uvredljivo ili uznemirujuće. Nisam mislila da je Heil Honey ijedno od toga. Mislila sam da je tako smiješno dok sam čitala scenarije za druge epizode koje je Geoff napisao. Nisam ih mogla pročitati do kraja, suze su mi se slijevale niz obraze. Mislila sam, a mislim i sada, da unutar razumnih granica ljudi trebaju riskirati. Ako je smiješno, ako djeluje, u redu je", rekla je Gruber.

Pročitajte više