Ovih 10 filmova je dokaz da i najbolji redatelji ponekad rade greške

Screenshot: Youtube

U SVIJETU filma, gdje redatelje slavimo zbog njihove umjetničke vizije i sposobnosti pripovijedanja, lako je zaboraviti da su i oni podložni greškama. No njihove greške ponekad mogu koštati milijune i zatvoriti im vrata Hollywooda. 

Portal Independent je napravio popis najvećih pogrešaka u karijerama renominiranih redatelja, od Coppole do Spielberga, a u nastavku smo izdvojili najpoznatije među njima.

Francis Ford Coppola - Jack

Francis Ford Coppola je radio na nekim od najboljih filmova u povijesti kinematografije, poput Apokalipse danas i trilogije Kum, ali komedija Jack nije među tim filmovima. Coppolina komedija iz 1996. godine prati dječaka, kojeg glumi Robin Williams, koji pati od rijetke bolesti zbog koje je zatočen u tijelu odraslog muškarca.  

David Fincher - Alien 3

Film Alien i njegov nastavak Aliens za mnoge su fanove vrhunac znanstvene fantastike, no malo tko bi u istu kategoriju svrstao Alien 3, dugometražni prvijenac Davida Finchera. Alien 3 je imao brojne probleme na setu, što se odrazilo i na uspjeh samog filma. No Fincheru nije trebalo dugo da se oporavi od ovog neuspjeha i par godina kasnije snimio je hit Sedam (Se7en).

Alfred Hitchcock - Šampanjac (Champagne) 

Hitchcock, majstor stvaranja filmske napetosti, također je imao neke neuspjehe na početku svoje karijere, a film kojim ni on sam nije bio zadovoljan je Šampanjac iz 1928. godine. Šampanjac prati mladu ženu koja pokušava naći posao nakon što njen otac bankrotira, a Hitchcock je izjavio da film nema dovoljno uvjerljivu priču.

Peter Jackson - Ljupke kosti (The Lovely Bones)

Iako je Jackson pokazao svestranost kroz filmske žanrove, mnogi kritičari smatraju da su Ljupke kosti bile pogreška u njegovoj karijeri. Ova fantastična drama našla se na meti kritika zbog sentimentalnog tona i narativnih slabosti.

David Lynch - Dina 

Nedavna adaptacija znanstvenofantastičnog romana Franka Herberta za sada je jedan od najboljih filmova u karijeri Denisa Villenuevea, ali isto se ne može reći za Lynchevu adaptaciju iz 1984. godine. Slično Alienu 3, Lyncheva Dina imala je probleme u produkciji, što se odrazilo na samom filmu. Lyncheva vizija razlikovala se od vizije producenata koji su također imali kreativnu kontrolu nad filmom, što je dovelo do zbunjujuće i kaotične adaptacije koja nije uspjela uhvatiti duh Herbertovog djela. 

Christopher Nolan - Tenet 

Nolanov Tenet ima ambiciozan koncept i impresivne akcijske sekvence, ali je naišao na podijeljena mišljenja kritičara i publike zbog svoje kompleksnosti i narativnih nedostataka. Unatoč nedostacima, Tenet nije bio potpuni promašaj. Film nije uspio pokriti troškove budžeta svojom zaradom na kinoblagajnama, ali je zato dobio Oscara za najbolje specijalne efekte. 

Sam Raimi - Carstvo velikog Oza (Oz: The Great and Powerful)

Sam Raimi je radio na kultnim klasicima poput Zle smrti, ali u svojoj dugogodišnjoj karijeri imao je i neke promašaje, a jedan od najgorih među njima je avanturistički film Carstvo velikog Oza. Kritičari su pisali da je ovo potpuno bespotreban prednastavak Čarobnjaka iz Oza, a posebno je razočaravajuća bila izvedba Jamesa Francoa. 

Martin Scorsese -  Opasna djevojka (Boxcar Bertha)

Od Taksista (Taxi Driver) i Dobrih momaka (Goodfellas), pa sve do Vuka s Wall Streeta (The Wolf of Wall Street), Scorsese iza sebe ima toliko kritički hvaljenih filmova da ga mnogi nazivaju najboljim američkim redateljem svih vremena. No, prema Independentu, kriminalistička drama Opasna djevojka, s Barbarom Hershey u glavnoj ulozi, najgori je film u karijeri ovog filmskog velikana.

Steven Spielberg - 1941 

Spielberg je svestrani redatelj, koji iza sebe ima niz uspješnih blockbustera, ali jedan žanr u kojem se nije proslavio je komedija. Jedan od njegovih najgorih filmova je ratna komedija 1941, u kojoj se grupa Amerikanaca pokušava pripremiti za japansku invaziju, neposredno nakon napada na Pearl Harbour. Film nije rezonirao niti s publikom niti s kritičarima. 

Sestre Wachowski - The Matrix Reloaded 

Lana i Lilly Wachowski ostavile su trajan trag u povijesti filma svojim kultnim klasikom The Matrix iz 1999. godine. No istu slavu nisu uspjele replicirati u kasnijim nastavcima svog hita, a prvi među njima je bio The Matrix Reloaded. Unatoč financijskom uspjehu, film se našao na meti kritičara zbog lošeg zapleta i CGI-ja.  

Pročitajte više