Ovo je 10 najboljih horora svih vremena

Foto: Profimedia

PRED nama je najstrašnija noć u godini i ako ste jedan od onih koji će preskočiti maskiranje i izlazak u grad te radije ostati doma, možda biste mogli pogledati dobar horor film. Kako bismo vam pomogli da maraton prođe što strašnije, bacili smo oko na listu Rolling Stonea i najbolje horore svih vremena.

Pa krenimo redom...

10. Hereditary (2018.)

Naslijeđeno zlo redatelja Arija Astera na IMDb-ju ima ocjenu 7.3. U njemu glume Toni Collette, Alex Wolff, Milly Shapiro i Gabriel Byrne kao članovi obitelji koje progoni tajanstvena prisutnost nakon smrti njihove tajnovite bake.

 

9. Teksaški masakr motornom pilom (1974.)

Ako niste gledali ovaj kultni film, večeras je idealna noć za to.

Teksaški masakr motornom pilom je producirao i režirao Tobe Hooper prema priči i scenariju Hoopera i Kim Henkel. U njemu glume Marilyn Burns, Paul A. Partain, Edwin Neal, Jim Siedow i Gunnar Hansen. Film, kao što vjerojatno znate, prati skupinu prijatelja koji postaju žrtve obitelji kanibala.

 

8. Zora živih mrtvaca (1978.)

Kultni horor Georgea Romera na IMDb-ju ima ocjenu 7.8. Ljubitelji horora vjerojatno su ga gledali već nekoliko puta, ali definitivno je jedan od klasika koji se gledaju ponovno. Remake iz 2004. također ima dobre ocjene na spomenutoj stranici, ali smo se mi večeras odlučili za originalnu verziju.

 

7. Get Out (2017.)

Iako star tek pet godina, Get Out je u samom vrhu najboljih hororaca svih vremena. Redatelj i scenarist Jordan Peele donosi priču o mladom Afroamerikancu koji za vikend posjećuje roditelje svoje djevojke bjelkinje i otkriva šokantne tajne. U filmu glume Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford, Caleb Landry Jones, Stephen Root i Catherine Keener.

 

6. Inside (2007.)

Inside je francuski horor film iz 2007. koji su režirali Julien Maury i Alexandre Bustillo s Béatrice Dalle i Alysson Paradis u glavnim ulogama. Radi se o napadu i invaziji na dom mlade trudnice (Paradis) tajanstvenog stranca (Dalle) koji želi uzeti njezino nerođeno dijete.

5. Halloween (1978.)

Noć vještica je kultni film iz 1978. godine koji je režirao i popisao John Carpenter. Glavne uloge u filmu igraju Jamie Lee Curtis (bio je to njezin filmski debi) i Donald Pleasence. Radnja je usredotočena na psihičkog bolesnika, Michaela Myersa, koji je poslan u sanatorij jer je ubio svoju sestru tinejdžericu koja je čuvala djecu u noći Noći vještica kada je imao šest godina. 

 

4. Don't Look Now (1973.)

Ne okreći se je jedan od klasika za koji mnogi kažu da izgleda kao da gledate noćnu moru. Film u režiji Nicolasa Roega je adaptacija kratke priče Daphne du Maurier iz 1971.

Julie Christie i Donald Sutherland tumače Lauru i Johna Baxtera, bračni par koji putuje u Veneciju nakon nedavne slučajne smrti svoje kćeri, nakon što John prihvati narudžbu za obnovu crkve. Susreću dvije sestre, od kojih jedna tvrdi da je vidovita i obavještava ih da njihova kći pokušava stupiti u kontakt s njima i upozoriti ih na opasnost.

3. The Ring (1998.)

Prsten je japanski nadnaravni horor film iz 1998. redatelja Hidea Nakate, temeljen na romanu Kojija Suzukija iz 1991. godine. U filmu glume Nanako Matsushima, Miki Nakatani i Hiroyuki Sanada, a prati reportera koji žuri istražiti misterij iza uklete videovrpce. Naime, tko god pogleda snimku, umre sedam dana nakon što to učini.

 

2. Psycho (1960.)

Idealna je noć da pogledate ovaj bezvremenski klasik. Psiho je američki psihološki horor triler iz 1960. koji je producirao i režirao Alfred Hitchcock. Scenarij, koji je napisao Joseph Stefano, temelji se na istoimenom romanu Roberta Blocha iz 1959. godine. U filmu glume Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles, John Gavin i Martin Balsam.

 

1. Egzorcist (1973.)

Po mnogima najbolji horor svih vremena.

Film iz 1973. godine režirao je William Friedkin prema istoimenoj noveli iz 1971. koju je napisao William Peter Blatty. Radi se o demonskoj opsjednutosti mlade djevojke i očajničkim pokušajima njene majke da je vrati u normalno stanje kroz egzorcizam koji, žrtvujući vlastite živote, provedu dvojica katoličkih svećenika.

Pročitajte više