Redatelj Wonke brani kontroverzan odabir Hugha Granta kao Oompa Loompe

Screenshot: YouTube

IAKO su fanovi bili oduševljeni trailerom Wonke, a posebno odabirom Hugha Granta kao Oompa Loompe, bilo je i onih koji su ga kritizirali. Najglasniji su bili upravo glumci patuljastog rasta. Oni se već dugi niz godina smatraju isključenima iz industrije te se žale kako uloge namijenjene njima odlaze glumcima koji nisu patuljci. Naglasak se također stavlja na prethodne filmove, odnosno adaptacije iz 1971. i 2005. godine, koje su imale upravo glumce patuljastog rasta.

"Povećali su mu glavu tako da izgleda veće. Pomislio sam: Što ste mu dovraga učinili? Mnogo ljudi, uključujući i mene, tvrdi da bi patuljcima trebalo nuditi svakodnevne uloge u dramama i sapunicama, ali nama se te uloge ne nude", rekao je glumac George Coopen.

"Dakle, sada koristimo CGI i trošimo dodatni novac i financiranje za ove filmove kad bismo mogli patuljcima dodijeliti te uloge. Oduzimate jednu ili više uloga za Oompa Loompe. To je ono što su bili u prošlosti. Ove uloge, uloge u Hollywoodu općenito, ljudima iz moje zajednice je jako teško dobiti ako nije riječ o vilenjacima. Pa zašto su uzete iz moje zajednice? To je moj problem. Ne radi se o stereotipima ili sličnom", komentirao je glumac Dylan Postl.

"Hugh Grant sada glumi Oompa Loompu. Hugh Grant, sada se identificiraš kao malena osoba, pretpostavljam? Zanimljivo", izjavila je zvijezda Jackassa Jason Acuña.

Wonka stiže u kina 15. prosinca

U obranu Granta kao Oompa Loompe stao je upravo redatelj filma Paul King. Njih dvojica već su surađivala u filmu Paddington 2, stoga za Kinga nije bilo uopće upitno što će Grant glumiti Oompa Loompu.

"Glas i stav Oompa Loompe proizašli su iz ponovnog proučavanja knjiga - duge pjesme pune humora, sarkazma, superiornosti i prezira. Dakle, zapravo sam razmišljao samo o tom liku, nekome tko je pravi seronja. I sinulo mi je: Ah, Hugh. Zato što je on najsmješniji i najsarkastičniji seronja kojeg sam upoznao", komentirao je redatelj Wonke za časopis Total Film.

 

Wonka bi se u kinima trebao početi prikazivati 15. prosinca ove godine. Film je zapravo prednastavak Charlieja i tvornice čokolade te prati avanture mladog Wonke prije nego što je postao proizvođač slatkiša. Scenarij potpisuje Simon Farnaby.

Willyja Wonku, lika iz romana Charlie i tvornica čokolade spisatelja Roalda Dahla, utjelovljuje Timothée Chalamet. Osim njega i Granta, u filmu se pojavljuju i Rowan Atkinson, Olivia Colman, Calah Lane, Keegan-Michael Key, Paterson Joseph, Matt Lucas, Mathew Baynton, Sally Hawkins, Jim Carter te Tom Davis.

Pročitajte više