Robert Downey Jr. htio je glumiti u Batmanu, evo koja ga je uloga privukla

Foto: EPA/Screenshot: YouTube/Warner Bros.

PRIJE nego što se proslavio ulogom Iron Mana, Robert Downey Jr. nadao se ulozi u drugoj superherojskoj franšizi.

Tijekom intervjua u kazalištu American Cinematheque, Downey Jr. otkrio je da je htio glumiti u filmu Batman: Početak (Batman Begins), redatelja Christophera Nolana, piše Variety. Glumac se našao s Nolanom kako bi raspravljali o ulozi negativca Scarecrowa, ali razgovor nije urodio plodom. No, tri godine kasnije, Downey Jr. dobio je ulogu karijere u Marvelovom filmu Iron Man, u kojem je utjelovio eponimnog superheroja.

"Prilično sam siguran da sam čuo za tu ulogu i pomislio: 'Ja sam Scarecrow'", prisjetio se Downey Jr. "Sjećam se da sam se našao s Nolanom kako bismo popili čaj, ali mi je djelovao kao da nije zainteresiran za taj intervju. Bio je pristojan i sve to. No, vidjelo se da si misli: 'Ovo ne vodi ničemu.'"

Umjesto Downeyja Jr., uloga Scarecrowa otišla je Cillianu Murphyju. Murphy je htio glumiti Batmana, ali Nolan je od samog početka znao da mu neće dati tu ulogu. No, to ga nije spriječilo da ga pozove na probu koja je dovela do prve suradnje Murphyja i Nolana. Glumac i redatelj dosad su surađivali na šest filmova.

Cillian Murphy u ulozi Scarecrowa Screenshot: YouTube/Warner Bros.

Početak suradnje Murphyja i Nolana

"Mislim da smo tijekom našeg prvog razgovora obojica znali da nećeš glumiti Batmana", rekao je Nolan Murphyju tijekom prošlogodišnjeg intervjua za Entertainment Weekly. "Ali, stvarno sam htio raditi s tobom, htio sam te vidjeti u filmu."

"Bilo mi je jasno od samog početka da nisam materijal za Batmana", dodao je Murphy. "Činilo mi se ispravno i pametno da Christian Bale dobije tu ulogu. Ali sjećam se koliko sam bio uzbuđen tijekom probe kostima i tvoje režije. Te probne snimke imale su visoku produkcijsku vrijednost."

Nolan je pozvao Murphyja na probu koju su gledali producenti, kako bi ih uvjerio da je on savršen izbor za Scarecrowa. Budući da su zlikovce u filmovima o Batmanu dotad glumile velike holivudske zvijezde, Nolan se bojao da producenti neće htjeti dati priliku Murphyju.

"Snimili smo dvije scene - u jednoj si bio Bruce Wayne, a u drugoj Batman - i pobrinuo sam se da na set dođu izvršni producenti i vide što radiš", rekao je Nolan.

"Kada sam im rekao: 'U redu, Christian Bale je Batman, ali što kažete na Cilliana kao Scarecrowa?', tvoja izvedba im se toliko svidjela da nisu imali prigovora. Svi prethodni negativci u Batmanu bile su velike filmske zvijezde: Jack Nicholson, Arnold Schwarzenegger, Jim Carrey, takvi tipovi. To je za producente bio veliki skok i do toga je došlo isključivo zbog te probe. Tako si dobio ulogu Scarecrowa."

Downey Jr. dobio je priliku surađivati s Nolanom i Murphyjem tek prošle godine, kada je u "Oppenheimeru" utjelovio Lewisa Straussa. Nolan, Murphy i Downey Jr. nominirani su za Oscara za svoj rad na Oppenheimeru.  

Pročitajte više