Napetost, akcija, odlični dijalozi. Pogledali smo Star Wars: Andor

Foto: Press

DISNEY+ je objavio tri epizode TV serije Star Wars: Andor, koja dolazi kao prequel filma Rouge One: A Star Wars Story iz 2016. godine. Tamo vas čekaju sistem kreditnog rejtinga, zapuštena odlagališta otpada, oronule tvornice i high tech bordeli.

U industriji zabave, gdje je globalni box office apsolutni vladar, postoji gruba procjena da je 10 najpoznatijih filmskih franšiza utržilo blizu 60 milijardi dolara. Batmani, Spidermani i svi oni koji imaju svoju LEGO verziju, mašinerija su za štancanje novca. Star Wars nalazi se visoko na ljestvici najisplativijih franšiza svih vremena, dokazujući da i nakon 45 godina od prvog filma posjeduje vojsku obožavatelja koja ne želi prestati fantazirati o Lucasovom univerzumu. 

Disney je prije desetak godina za 4 milijarde dolara postao vlasnik Lucasfilma, nastavljajući eksploataciju slave Jedija i Imperije. Zbog sile novca, svi oni su i dalje s nama, a o najnovijem televizijskom pothvatu temeljenom na Ratovima zvijezda najbolje svjedoči činjenica da je jednako dopadljiv kako fanovima franšize tako i onima koji se za taj fenomen nikada nisu zakačili. 

Star Wars: Andor televizijski je serijal u čijem je fokusu lopov Cassian Andor, revolucionar koji se pridružio Pobuni. Prvi put susreli smo ga u filmu Rouge One, koji je unio niz značajnih promjena, odmaknuvši franšizu od tvorničkih postavki priče dotadašnjih Star Wars projekata. Andor je pozicioniran u mračni korporativni svijet koji s našim planetom nema ništa, ali s ljudskim slabostima ima skoro sve zajedničko. 

 

Osuđeni pobunjenik Cassian Andor (Diego Luna) spustio se na planet zvan Morlana One, i to u grad Preox kako bi potražio informacije o svojoj nestaloj sestri. Noć je, kiša jako pada, sve je metalno plavičasto kao u Blade Runneru, a Andor se probija kroz slabo osvijetljene ulice s neonskim reklamama.

Ulazi u bordel, koji se na ovom planetu elegantno naziva Zonom slobodnog vremena. Uskoro upada u zasjedu dvojice muškaraca koji su mu dobacivali za šankom. Jednog ubije slučajno, drugog namjerno i poprilično hladnokrvno. Međutim, oni su čuvari javnog reda i ništa više ne sluti na dobro.

Reci svojoj majci da si može priuštiti grijanje

Prve tri epizode zaista predstavljaju nešto sasvim drugačije. Junak je cinik, a savladavaju ga sjećanja iz djetinjstva. Andor mora otići s planeta Ferrix, ali ne zato što to mjesto izgleda kao najgora Mad Max distopija prepuna oronulih tvornica i divovskih odlagališta otpada već zato što je sada tražen zbog ubojstva.

Energetska kriza je vidljiva, grijanje luksuz, pa je priča vrlo bliska aktualnim preokupacijama zime koja dolazi, a surova je i hladna poput mačeva iz GoT-a. Likovi si majke psuju u skladu s tekućim energetskim preokupacijama.

Za razliku od ostalih serija iz Star Wars franšize, koje uključuju uspješnice The Mandalorian i Obi Van Kenobi, Andor nema masivne LED zaslone koji se koriste za stvaranje fotorealističnih pozadina.

Planet Ferrix dočaran je preko funkcionalnog grada-seta, što je vrlo egzotično u današnjem agresivnom plasiranju CGI-ja. Raskoš produkcije ne umara oko, svaka epizoda traje optimalnih 40-ak minuta, a radnja isprepliće Cassianovu prošlost s njegovom sadašnjošću i budućnošću. 

Napetost i akcija nisu lišeni emocija. Dijalozi su izvrsni, a bonus u cijeloj priči jest da Star Wars: Andor neočekivano postaje špijunski triler, što nije začuđujuće ako se uzme u obzir da je kreator serije Tony Gilroy, scenarist The Bourne trilogije. 

Međutim, ono čega također nema su simboli Star Warsa - Jediji i Darth Vader, ali oni ovdje apsolutno ne nedostaju. Mahanje svjetlosnim mačevima je postalo već pomalo otrcano. Ipak, tu je mali crveni droid B2EMO, koji pored umjetne inteligencije posjeduje i smisao za humor. Serija će u narednim epizodama prikazati rastuću pobunu protiv Carstva te objasniti kako su ljudi i planeti postali uključeni u taj događaj. 

Teška vremena, prijatelju moj, đavo ih odnio, ali će Andor krenuti putem koji će ga pretvoriti u heroja pobunjenika. Neki bi rekli, i revolucija u svemiru ima razloge osobne prirode. Glumačka ekipa uključuje Genevieve O’Reilly, koja reprizira svoju ulogu Mon Mothme, a posebno dojmljiv je Stellan Skarsgard u ulozi Luthena Raela. 

Neka Sila i dalje bude s nama!

Ocjena: 8.5

Pročitajte više