Tvorac South Parka volio bi da može trajno izbrisati tri sezone animirane serije

Screenshot: YouTube

SOUTH Park je oduvijek bio kontroverzan, ali voljeli ga ili mrzili, prikazuje se već 27 godina. Američki crtić za odrasle na male ekrane stigao je 1997. godine i u naše živote uveo Cartmana, Kennyja, Kylea i Stana, ali njegovi kreatori kažu da postoje neki trenuci koje bi voljeli zauvijek izbrisati.

Seriju su smislili Trey Parker i Matt Stone. Tijekom godina su sazrijevali i danas više nisu djetinjasti dvadesetogodišnjaci. Stoga ne čudi da se pomalo srame početaka South Parka.

"Ako bih morao i mogao izbrisati bilo što, to bi bilo sve prije četvrte sezone serije", izjavio je Parker u intervjuu za Entertainment Weekly.

Kako kaže, te mu je epizode stvarno neugodno gledati.

"OK, imali smo 26-27 godina, ali čudim se kako smo mogli misliti da je to smiješno. To je strašno", dodao je.

Prvu sezonu obilježile su teme homoseksualnosti i američke kulture oružja

Prva sezona emitirala se 1997., a epizode su često uključivale groteskne i apsurdne situacije. Neki od značajnih trenutaka uključuju epizodu u kojoj se alieni pojavljuju u South Parku, te epizode koje se bave temama kao što su homoseksualnost, američka kultura oružja i problemi s roditeljima.

Najpoznatija i najprovokativnija epizoda prve sezone je prva epizoda naziva Cartman Gets an Anal Probe. Ova epizoda je postala poznata zbog svog nekonvencionalnog humora i kontroverznih tema, uključujući vanzemaljce, analnu sondu i nepristojan jezik, što je bilo nešto novo u televizijskim animiranim serijama tog vremena.

Jedna epizoda druge sezone izazvala je negodovanje publike

1998. emitira se druga sezona, koja je nastavila u istom smjeru, ali je počela više istraživati društvene i političke teme. Epizode su često bile parodije na aktualne događaje i poznate osobe. Na primjer, jedna od epizoda parodira film Titanic, dok druga kritizira prikazivanje nasilja na televiziji.

Najviše reakcija izazvala je epizoda Terrance and Phillip in Not Without My Anus, koja se emitirala 1. travnja 1998., na Prvi April. Epizoda je bila posvećena sporednim likovima i njihovim avanturama u Kanadi, a izazvala je negodovanje fanova jer su očekivali rasplet zapleta oko identiteta Cartmanovog oca, što je obećano na kraju prve sezone.

U trećoj sezoni pojavljuje se više gostujućih zvijezda

Treća sezona emitirana je 1999., a obilježile su je epizode koje se bave različitim temama kao što su mediji, religija, rasizam, i svjetska politika. Također, u ovoj sezoni pojavljuje se više poznatih gostujućih zvijezda koji daju glasove raznim likovima.

Najpoznatija i najprovokativnija epizoda treće sezone je Chinpokomon, koja se kritički osvrće na fenomen kolekcionarskih igračaka i animiranih serija poput Pokemona, koji su u to vrijeme bili izuzetno popularni među djecom. Satirički je prikazano kako korporacije manipuliraju djecom kroz marketinške kampanje i kako popularna kultura može imati neočekivan utjecaj na mlade. U epizodi, djeca iz South Parka postaju opsjednuta japanskom igračkom i TV serijom Chinpokomon, ne shvaćajući da su to zapravo sredstva japanske vlade za indoktrinaciju američke djece i osvete za Drugi svjetski rat.

Pročitajte više