U bitci domaćih televizija pobijedit će samo gledatelji s pretplatom na Netflix i HBO

Foto: Press

KAO ŠTO smo već najavili, nacionalne televizije ušle su u veliku borbu za gledatelje, a primetime je nakrcan adutima... ili onime što HRT, Nova TV i RTL smatraju perjanicama svog zabavnog programa.

>>Bitke prije bitke: HRT, RTL i Nova večeras pripremaju prvi TV okršaj

Iako, u ovom slučaju treba biti oprezan pri korištenju riječi "zabavni" jer čini se da je misija novovalnih natjecateljskih showova to da vas rasplaču životnim dramama kandidata.

I dok vas Nova TV pokušava rasplakati u kuhinji (MasterChef), a RTL u teretani (Život na vagi), HRT vas svojom najnovijom serijom (Metropolitanci) od prve sekunde podsjeća na potres koji je pogodio centar Zagreba.

Dobra stvar - nema trasha

No, kad sve zbrojimo i oduzmemo, primetime na nacionalnim televizijama teško da bismo mogli nazvati lošim. Ništa od ponuđenog sadržaja ne možete svrstati u kategoriju zaglupljujućeg trasha na koji su se u prvom redu oslanjale komercijalne televizije.

Da, MasterChef možda nije sve ono što bi mogao biti i možda prečesto koketira s realityjem, ali unatoč nedostacima, ni u jednom trenutku ne vrijeđa inteligenciju gledatelja. Radi se o kvalitetnoj licenci koja bi itekako mogla profitirati od toga da se barem pokušaju vratiti na ono što su nekoć bili i educiraju gledatelje zainteresirane za znanje profesionalnih chefova, ali ne treba pretjerivati jer sve je ovo i dalje iznad Večere za pet. Bilo bi dobro da tvorci MasterChefa to potpuno ne zaborave.

Isto vrijedi i za Život na vagi. Od svih reality showova koji na ovaj ili onaj način eksploatiraju kandidate zbog gledanosti, ideja da kroz sezonu pratite fitness instruktore koji pomažu kandidatima da se vrate u formu također ne bismo mogli nazvati neizdrživo zaglupljujućim.

Dodatni plus je i to što živimo u konfuznim vremenima u kojima se ne možemo dogovoriti je li nam bitnije zdravlje ili promicanje "body positivity" nebuloza koje su postale izuzetno popularne. Prvenstveno zahvaljujući okruženju u kojem od straha da nekog ne uvrijedite više ne možete reći ne samo da nije zdravo biti debeo već morate i dva puta razmisliti hoćete li uopće koristiti termin "debeo" ili postoji neki korektan termin koji nikom neće zasmetati.

Metropolitanci nemaju sjajan početak

HRT nema "natjecateljski" odgovor, ali to je, uzmemo li u obzir ono što su dosad nudili, možda i bolje. Oni su u utrku ušli s dramskom serijom Metropolitanci. Za scenarij se pobrinuo provjereni Dario Vince, redatelj je Igor Šeregi, a ekipu od čak 80 glumaca predvode Rene Bitorajac i Dejan Aćimović.

Radnja serije smještena je u izmišljenom zagrebačkom naselju Vrtovec gdje se, godinu i pol nakon razornog potresa, doseljava gomila novih stanovnika koje je katastrofa iz centra otjerala na periferiju. Glavni likovi su zubar Petar Galić (Bitorajac) koji pokušava održati mir u naselju i lokalni "šerif" Josip Pavić (Aćimović) koji u svemu vidi priliku da zaradi na unesrećenima.

Metropolitanci trailer

Krećemo! Ponedjeljak i utorak od 20.45 na HRT1, prve dvije epizode. Počinje putovanje kroz Vrtovec/Zagreb na kojem vas čekaju uspomene i iznenađenja, malo suza i puno smijeha. Ako živite daleko od Zagreba, ne brinite - svijet je pun Vrtovaca u kojima se različiti ljudi bore za svoj pogled na svijet, brzo ćete se snaći. Krenite s nama, upoznajte Metropolitance...

Objavljuje Metropolitanci u Ponedjeljak, 26. rujna 2022.

Pogledao sam samo prvu epizodu i nakon sporovoznih 50 minuta tijekom kojih smo imali prilike upoznati tek dio likova od kojih, osim Bitorajca i Aćimovića, nitko ne djeluje ni približno zanimljivo, teško je reći u kojem će se smjeru ovo razvijati. Istina, priča ima potencijal i možda se pretvori u nešto što bi moglo "sjesti" prosječnom gledatelju, ali da sam na ovo naišao "surfajući" kroz programe, nisam siguran bi li me HRT zadržao jer na prvi pogled djeluje kao bilo koja hrvatska serija.

A to nikada nije kompliment.

Osim toga, teško je odgonetnuti što je ovo žanrovski. Serija je definirana kao dramska, ali vidljivi su i pokušaji humora. Međutim, sve je to nekako nespretno sklopljeno i na kraju niste sigurni koja se reakcija od vas većinu vremena traži.

Likova je previše, a osim dva glavna, većina sporednih jednostavno nije dobila dovoljno prostora da bi vas za njih bilo i približno briga pa samo čekate da se dogodi nešto zanimljivo. A nakon što se napokon otkrije zaplet koji je poznat iz najave, zubar posumnja da jedan od likova za koji vas nije briga vjerojatno tuče svoju ženu za koju vas također nije briga i s tim "cliffhangerom" završava prva epizoda.  

No, imamo sedam tjedana tijekom kojih će Metropolitanci izredati svih 14 epizoda prve sezone (najavljena je i priprema druge) i pokazati može li se mjeriti s tužnim pričama kuhara i suzama Marijane Batinić.  

Tko će pobijediti?

Nova i RTL definitivno imaju prednost jer rade s provjerenim formatima koji već imaju stvorenu sljedbu dok HRT u tom pogledu malo kaska jer dolazi s nečim novim, a promocija Metropolitanaca odrađena je u klasičnom HRT-ovom stilu koji se ponovno temelji na pretpostavci da su potencijalni gledatelji vidoviti ili da će spletom sretnih okolnosti biti na pravom mjestu u pravo vrijeme.  

Sve na kraju dana ovisi o usmenoj predaji, a ako Metropolitanci uspiju zaintrigirati gledatelje, mogli bi imati šansu da u utrci s Novom i RTL-om ne ostanu potpuno nevidljivi.

Uglavnom, u utrci će ponovno pobijediti gledatelji s pretplatom na Netflix, Disney+ i HBO Max.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više