Ovi strani filmovi i serije snimani su u Hrvatskoj

Foto: Press

HRVATSKA je kao turistička zemlja puna prirodnih ljepota zbog čega je svakog ljeta posjećuju brojne slavne osobe kako bi uživale u odmoru, a postala je i zanimljiva lokacija za filmski turizam. U nastavku možete pronaći popis filmova i serija koje su snimane u Lijepoj Našoj.

Canary Black 

Prije nekoliko mjeseci scene špijunskog, akcijskog trilera Canary Black s Kate Beckinsale u glavnoj ulozi snimale su se u Zagrebu. Ovo je najveći filmski projekt koji je dosad sniman u Hrvatskoj. Film se snimao na 130 lokacija u Zagrebu, među kojima su i Kamenita vrata, Europski i Cvjetni trg, Tuškanac i Dubravkin put. 

Igra prijestolja

Jug Hrvatske najviše privlači fanove serije Igra prijestolja. Dubrovnik je za potrebe nastavka svemirske sage uprizorio galaktički grad Canto Bight. Serija je snimana na različitim lokacijama diljem svijeta, ali dio najpoznatijih filmskih scena u televizijskom svijetu postali su Stari grad, otok Lokrum i tvrđava Lovrijenac. 

Tijekom prikazivanja serije Dubrovnik je postao još poznatiji, a grad nudi i turističke ture Game of Thrones na kojima se prolaze sve lokacije, što je prava turistička atrakcija za svakog obožavatelja ove serije.

Mamma Mia 2

Otok Vis imao je ulogu grčkog otoka Skopelosa u popularnom mjuziklu Mamma Mia 2, s holivudskom legendom Meryl Streep u glavnoj ulozi. Osim nje, u filmu su glumile i druge zvijezde poput Colina Firtha, Amande Seyfried i Piercea Brosnana. Film je sniman 2017. godine, a na Visu su proveli 24 dana i sudjelovao je veliki broj hrvatskih filmskih radnika.

Diana

Velike filmske zvijezde posjetile su i Opatiju koja je bila dio filmske priče o Lady Di. Biografski film Diana snimao se 2013. godine, a glumila ju je Naomi Watts. Priča je bila fokusirana na posljednje dvije godine princezinog života, na njezinu ljubavnu vezu s liječnikom Hasnatom Khanom i tragičan kraj. U scenama se vidi raskošna arhitektura Opatije i njezini hoteli.

The Hitman's Wife's Bodyguard

Nastavak filma The Hitman's Wife's Bodyguard snimao se u Istri. Mnogi se sjećaju kada su prije tri godine Selma Hayek, Samuel L. Jackson i Ryan Reynolds posjetili prvo Rovinj, a zatim i Zagreb. Filmska ekipa boravila je u Hrvatskoj čak 49 dana, a mnogi su Hrvati pokušali dobiti autogram ili fotku s njima.

Bliss

Izgleda kao da se Salmi Hayek jako svidjela hrvatska obala, s obzirom na to da se nakon snimanja filma u Rovinju vrlo brzo vratila u Hrvatsku gdje je snimala i znanstveno-fantastičnu dramu Bliss. Uz nju je glavna zvijezda bio Owen Wilson, a film su snimali u Splitu na lokacijama poput Prokurativa, Rive, Galerije Meštrović i na Marjanu.

Vikend u Hrvatskoj

Izreka kaže da ne postoji loš PR, a to bi se moglo primijeniti i na snimanje Netflixovog filma Vikend u Hrvatskoj. Priča o dvije Amerikanke kojima odmor u Hrvatskoj pođe po zlu naišla je na loše kritike, ali dio filma sniman je u Splitu i jasno se vidi grad i njegove atrakcije. U filmu je glumila Leighton Meester, zvijezda serije Gossip Girl, zbog čega su i strani mediji pisali o Hrvatskoj.

 

The White Crow

Engleski glumac Ralph Fiennes režirao je biografsku dramu o ruskom baletanu Rudolfu Nureyevu, a film se velikim dijelom snimao u Rijeci, a djelomično u Opatiji, Mošćeničkoj Dragi i zagrebačkom Maksimiru. Oko produkcijskih poslova pomagala je i najstarija kći Rade Šerbedžije, Nina.

 

Venuto Al Mondo

Na filmskom platnu našla se i Korčula nakon što se tamo 2011. godine snimao film Venuto Al Mondo s Penelope Cruz u glavnoj ulozi. Oskarovka je glumila tajanstvenu Gemmu koja odlazi na put u Sarajevo sa svojim 16-godišnjim sinom Pietrom.

The Terror

Nadnaravni triler inspiriran istinitom pričom The Terror, producenta Ridleyja Scotta, sniman je 2018. godine na otoku Pagu, koji je zamijenio ledeni Arktik. Osim na Pagu, serija je snimana i u Budimpešti i Mađarskoj. Lokacije koje su se koristile za snimanje na Pagu su luka Žigljen i plaža Beritnica i generalno površina sjeveroistočnog dijela otoka.

 

Snimanje u Hrvatskoj trajalo je mjesec dana, a na ovom AMC-ovom projektu radilo je 85 hrvatskih filmaša i 60 statista. Glumačku ekipu čine britanski glumac Tobias Menzies, glumica i pjevačica Nive Nielsen i britanski glumac Jarred Harris.

Ezel

Turska sapunica Ezel nekoliko se godina emitirala na RTL-u. Bila je iznimno popularna u Hrvatskoj, a zanimljiva je činjenica da su se neke akcijske scene u 40. epizodi serije snimale po raznim lokacijama u Dubrovniku. 

Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi

Dubrovnik je poslužio i kao scena za galaktički grad Canto Bight u filmu Ratovi zvijezda i ušao u novu Sci-Fi dimenziju. U tom galaktičkom gradu, odnosno Dubrovniku, sukobljavali su se glavni likovi ovoga filma.

Robin Hood: Origins

Scene holivudskog filma o poznatom junaku Robin Hood: Origins u režiji Otta Bathursta snimane su 2018. godine u Istri i Dubrovniku, odnosno na Stradunu, u Posatu i na tvrđavi Bokar. Dubrovnik je predstavljao srednjovjekovni Nottingham.

Medical Police

Netflixova humoristična serija Medical Police snimana je 2019. godine u našem glavnom gradu. Zagreb se spominjao kao jedan od gradova gdje se odvijala radnja, ali su i neki njegovi dijelovi i zgrade poslužili da predstavlja neki drugi grad poput Berlina, Rige, Firenze i mnogih drugih.

 

Strike Back

U hrvatskoj metropoli snimana je 2019. godine i britansko-američka akcijska ratna serija Strike Back, za čije su prve dvije epizode osme sezone angažirana i domaća glumačka imena Goran Bogdan, Branko Đurić i Ivana Miličević.

Succession

Druga sezona hvaljene HBO-ove serije Succession kratko se snimala u Hrvatskoj. Snimali su svega nekoliko dana, ali su zato u tom kratkom vremenu uspjeli snimiti kadrove u Dubrovniku, ali i na otoku Korčuli.

 

Odiseja

Filmska priča o francuskom istraživaču podmorja, vizionaru i inovatoru Jacquesu Cousteau, pod redateljskom palicom Jérômea Sallea iz 2016. godine snimana je na Hvaru, Paklinskim otocima, Visu i Biševu, ali i ispod površine mora u blizini ovih otoka. Jadranska je obala poslužila kao jug Francuske, a posjetili su je glumci Lambert Wilson i Audrey Tautou.

Made In Chelsea

Hvar su 2018. godine posjetili i bogati Britanci za potrebe snimanja visokobudžetne reality sapunice Made In Chelsea gdje su uživali u beach barovima, sunčanju na hvarskim plažama, raskošnim večerama i jahtama, a zasigurno je ta 16. sezona serije dovela još Britanaca na hrvatsku obalu.

Murina

Na Hvaru je 2019. godine snimljen i glavni dio debitantskog dugometražnog igranog filma Antonete Alamat Kusijanović zvan Murina koji je koproducirao Martin Scorsese. Riječ je o obiteljskoj psihološkoj drami čija se radnja odvija tijekom četiri dana na hrvatskom otoku.

Borgia III

Opet smo u Dubrovniku u kojemu se snimala 2014. godine i treća sezona europske koprodukcijske serije Borgia. Dubrovački hoteli smjestili su brojnu internacionalnu ekipu, a posao statista je na snimanju koje je potrajalo dva tjedna našlo 800-tinjak Dubrovčana.

Knightfall

Snimanje povijesne serije Knightfall, koja prati događaje oko pada, progona i spaljivanja na lomači članova Reda Templara, također se odvilo u Dubrovniku 2014. godine. Serija prati životni put sir Landryja, jednog od templarskih vođa koji traga za Svetim gralom, a snimke iz Dubrovnika prikazuju pad Ruada, posljednje utvrde Templara na Istočnom Mediteranu.

Bosonogi car

Brijuni su odabrani kao lokacija za dugometražni film Bosonogi car koji je nastao 2019. godine u režiji belgijskog redatelja Petera Brosensa i američke redateljice Jessice Woodworth, a hrvatski koproducenti su bili Lana Matić i Boris T. Matić.

Pročitajte više