Znate li sedam načela uspješnog braka? Ova knjiga ih otkriva

Foto: Press

U VEZI, solo, ne znam - komplicirano je. Ljubav tražimo svi i posvuda, no često se pokaže da, osim što ne znamo kako je naći, ne znamo ni što je. Uzalud nas psiholozi i autori upozoravaju da ljubav nije isto što i vezivanje; kad padnemo, padnemo jako.

Možda bismo mogli ovo manje užurbano doba godine iskoristiti kako bismo provjerili čemu stremimo i tako si stvoriti šansu da dobijemo ono čemu se doista nadamo.  Evo nekoliko naslova koji ljubav istražuju u njezinim različitim manifestacijama.

8 pravila ljubavi - Jay Shetty

Većinu nas nitko ne uči voljeti pa vještine i znanja potrebne za dobru vezu crpimo tek iz romantičnih filmova i popularne kulture. Umjesto da o ljubavi govori kao o eteričnom konceptu ili zbirci klišeja, Jay Shetty nudi konkretne korake koji će nam pomoći da razvijemo potrebne vještine kako bismo prakticirali i njegovali ljubav bolje nego ikad dosad.

On s nama dijeli uvide o tome kako pobijediti ili izgubiti zajedno, kako definirati ljubav i zašto se prekid ne događa odjednom. Nadahnut vedskom mudrošću i suvremenom znanošću, objašnjava cijeli proces veze - od prvih spojeva preko zajedničkog suživota pa sve do prekida i novog početka - te nam pokazuje kako izbjeći lažna obećanja i neispunjavajuće partnere.

Privrženi - dr. Amir Levine i Rachel Heller

Nakon višegodišnjeg proučavanja partnerskih odnosa dr. Amir Levine i mr. Rachel Heller svoja su iskustva pretočili u knjigu koja će vam pomoći pronaći sreću u ljubavnim vezama i napredovati u svim drugim područjima života. Njena osnovna teza jest kako svakoga od nas, kad je o vezama riječ, karakterizira jedan od tri stila privrženosti.

Anksiozni stil prožet je neprestanom zabrinutošću i nesigurnošću te sumnjom u partnerovu sposobnost da uzvrati ljubav

U Izbjegavajućem stilu intimnost se izjednačava s gubitkom neovisnosti, a najviše se pažnje pridaje održavanju distance

Siguran stil protkan je toplinom i sigurnošću te zdravom vezom s intimnošću.

Uz fascinantan psihološki uvid, kvizove i studije slučaja, ova će vam knjiga pomoći razumjeti kojem stilu pripadate vi, ali i vaš (potencijalni) partner te pružiti smjernice za svrhovitije povezivanje.

Sedam načela uspješnog braka - dr. John M. Gottman

Vodeći američki stručnjak za veze John M. Gottman revolucionarizirao je istraživanje braka koristeći se znanstvenim metodama kako bi promatrao navike bračnih parova. Pred vama je kulminacija njegova životnog rada: sedam načela koja parovima pomažu ostvariti skladnu, dugoročnu vezu.

Jasno objašnjena i popraćena praktičnim upitnicima i vježbama, ova načela uče partnere novim pristupima rješavanju sukoba, stvaranju zajedničkog jezika i postizanju veće razine intimnosti. Gottman nudi konkretne strategije koje će parovima pomoći učinkovitije riješiti svaki problem, od seksa i novca do stresa na poslu i brige o obitelji.

Ovladajte svojim emocijama - Thibaut Meurisse

Pretpostavljamo da vam je jasno da je preduvjet za ljubavnu vezu ovladavanje vlastitim emocijama. Nije li vam to bistro, izlažete se opasnosti da se o vama poslije govori kao o "kretenu", "ludoj babi s mačkama" i slično. Ono što nikako ne želite jest ljubav potražiti u stanju emocionalnog rasula, zar ne?

Ovaj vodič za nadvladavanje negativnosti i bolje upravljanje vlastitim osjećajima pun je praktičnih vježbi koje će imati trenutni pozitivni utjecaj na vašu emocionalnu dobrobit. Ako želite nadvladati negativne osjećaje, preuzeti kontrolu nad svojim emocionalnim stanjem i živjeti pozitivnijim i mirnijim životom, ovo je prava knjiga za vas. A tada ste možda spremni za romantičnu ljubav.

Putni zapisi jednog mačka - Hiro Arikawa

Čini li vam se da je ovaj naslov zalutao među preporuke vezane za ljubav, pročitajte što je ugledni časopis Publishers Weekly rekao o njemu: "Moćna priča o prijateljstvu i ljubavi, kako između ljudi i njihovih ljubimaca, tako i prema onima koji su tu za nas kada nam je najteže. Roman prožet predivnim opisima japanskih krajolika studija je dobrote i izbora da unatoč neminovnim gubicima budemo zahvalni na trenucima sreće."

Nana je Satoruov mačak jednako koliko je i Satoru Nanin čovjek. No Satoru mora pronaći novi dom za mačka pa njih dvojica kreću na put. Obilaze Satoruove stare prijatelje u nadi da će neki od njih primiti Nanu. Dok putuju Japanom u srebrnom vozilu kroz prekrasne krajolike i godišnja doba, Satoruova prošlost i prijateljstva koja su ga oblikovala polako se otkrivaju, kao i razlog zašto više ne može zadržati Nanu.                        

Pročitajte više