11 razloga koji otkrivaju zašto odjednom puno češće obavljate veliku nuždu

Foto: 123RF

VELIKA i mala nužda su dio svačijeg života. Štoviše, vjerojatno imate i određenu rutinu obavljanja velike nužde. Možda na WC idete čim ustanete ili sat vremena nakon što ujutro popijete kavu, a možda veliku nuždu obavljate isključivo u popodnevnim satima. Dakle, potpuno je razumljivo da biste se pomalo zbunili ako počnete obavljati veliku nuždu puno češće nego što je uobičajeno.

Koliko puta dnevno je normalno imati veliku nuždu?

Odgovor se doista razlikuje od osobe do osobe, kaže dr. Scharles Konadu, gastroenterologinja iz tvrtke Huguley Medical Associates u Teksasu. 

"Treba shvatiti da svaka osoba ima vlastitu normu kada je riječ o stolici", kaže dr. Konadu: "Iako jedna osoba može vršiti veliku nuždu svakodnevno, druga može to raditi možda svaki drugi dan, a treća svaka dva dana."

Općenito, ako broj obavljanja velike nužde ne izaziva nelagodu, vjerojatno ste dobro, kaže dr. Konadu. Ali ako vam se iznenada dogodi više od tri pokretanja crijeva dnevno (pogotovo ako su vodenasta), možda biste se trebali obratiti liječniku kako biste provjerili funkcioniraju li ona kako treba.

Ovo su najčešći razlozi (pre)čestog pražnjenja crijeva:

1. Počeli ste zdravije jesti

Jedan od najčešćih razloga češćeg obavljanja velike nužde je povećan unos vlakana, kaže dr. Rudy Bedford, gastroenterolog iz zdravstvenog centra Providence Saint John u Santa Monici u Kaliforniji. 

2. Dobili ste infekciju

Virusne i bakterijske infekcije mogu uzrokovati pretjerano pražnjenje crijeva i proljev, kaže dr. Staller. Iako je to normalno, ako imate krvavu stolicu ili imate temperaturu, trebali biste potražiti liječničko mišljenje.

3. Češće trenirate

Ako pojačate rutinu vježbanja, možete ići na WC češće nego obično, kaže dr. Bedford. Vježba povećava kontrakcije mišića u debelom crijevu, tjerajući stolicu iz tijela brže nego prije. Zato vas liječnici mogu poticati da više vježbate ako imate zatvor.

4. Imate IBS

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) nije šala, a dr. Staller kaže da je to čest slučaj kod mladih žena. Ovo stanje - crijevni poremećaj koji uzrokuje bol u želucu, plinove i grčeve - također vas može natjerati da češće vršite veliku nuždu. 

"Klasični pacijent dobiva iznenadne bolove u trbuhu i grčeve povezane sa zatvorom ili proljevom", kaže dr. Staller. 

5. Pod stresom ste

Ljudima koji već imaju probavnih problema poput IBS-a stres može biti okidač. 

"Mnogi ljudi imaju osjetljivija crijeva kada su pod stresom", kaže dr. Staller. 

6. Imate menstruaciju

Mnoge žene koje će uskoro dobiti menstruaciju ili je upravo imaju osjećat će veću osjetljivost crijeva. To je vjerojatno zbog promjene hormona u vašem ciklusu (točnije progesterona) i vrlo je normalno, kaže dr. Staller.

7. Pretjerujete s kavom

Kava djeluje kao sredstvo za poticanje rada crijeva, kao što je WH već izvijestio, što znači da uzrokuje veće kretanje i kontrakciju mišića. To je zato što kofein potiče stezanje mišića u crijevima, zbog čega morate ići u kupaonicu. I što više kofeina popijete to će imati veći laksativni učinak. 

8. Imate upalnu bolest crijeva (IBD)

Ovo stanje uključuje Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis. Ta stanja uzrokuju kroničnu upalu u probavnom traktu, kao što i samo ime govori. Ostali simptomi IBD-a uključuju krvavu stolicu, umor, jake bolove u trbuhu, trajni proljev, pa čak i gubitak težine, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. 

9. Pijete lijekove

Neki lijekovi, poput određenih antibiotika, mogu promijeniti ono što se događa u vašem GI traktu, uključujući sastav bakterija u vašem sustavu, prema Harvard Healthu. 

10. Imate celijakiju

Celijakija je autoimuni poremećaj koji utječe na odgovarajuću apsorpciju hrane i hranjivih sastojaka u tankom crijevu uzrokovan imunološkom reakcijom na gluten koji se nalazi u određenoj hrani. Imunološka reakcija može se pojaviti u obliku simptoma poput proljeva ili zatvora, gubitka kilograma, umora, anemije, bolova u trbuhu, pa čak i osipa, objašnjava dr. Konadu.

11. Imate hipertireozu

Hipertireoza je autoimuni poremećaj koji uzrokuje neravnotežu hormona štitnjače u vašoj krvi, kaže dr. Konadu. Neravnoteža je uzrokovana prekomjernom proizvodnjom hormona tiroksina u štitnjači i može dovesti do ubrzanja metabolizma. To se može očitovati simptomima poput gubitka kilograma, lomljive kose, znojenja i povećanog broja otkucaja srca, uz nepravilnosti u radu crijeva, najčešće proljev, navodi Women's Health.
 

Pročitajte više