Nutricionisti: Konzumacija ovog voća i povrća može doprinijeti dugovječnosti

Foto: Pexels

Puno je čimbenika koji utječu na to kako starimo: genetika, okoliš, stres, pušenje i prehrana. Iako su neki čimbenici izvan naše kontrole, možemo se usredotočiti na hranu i piće koje konzumiramo kako bismo poboljšali svoje šanse za dugovječnost.

Iako postoji niz namirnica koje mogu pomoći kod starenja, poput orašastih plodova, ribe, ulja, ljekovitog bilja i začina, određeno voće i povrće također može usporiti proces starenja i poboljšati kvalitetu života.

Stručnjaci objašnjavaju da određeno voće i povrće sadrži razne hranjive tvari, antioksidanse i bioaktivne spojeve koji mogu pomoći tijelu da se obrani od bolesti povezanih sa starenjem i komplikacija poput srčanih bolesti, kognitivnog pada, upala ili oštećenja izazvanih oksidativnim stresom.

Osim toga, mogu pomoći u smanjenju rizika razvoja visokog krvnog tlaka i kolesterola koji izravno utječu na rizik od kardiovaskularnih bolesti. Nutricionisti su izdvojili nekoliko takvih najboljih voća i povrća za dugovječnost.

1. Crveni kupus

Prema nutricionisticama i sestrama Tammy Lakatos Shames i Lyssie Lakatos, crveni kupus jedno je od najboljih povrća za dugovječnost.

"Ovaj kupus moćan je izvor antioksidansa koji sadrže sumpor, nazivaju se glukozinolati, za koje je istraživanje iz 2021. otkrilo da pomažu smanjiti rizik od bolesti srca, raka, artritisa i neurodegenerativne bolesti", rekle su za Eat This, Not That.

2. Avokado

Avokado je moćna superhrana koja se povezuje s bezbrojnim zdravstvenim prednostima, od kojih mnoge posebno mogu pomoći u zdravom starenju i dugovječnosti.

Na primjer, avokado je bogat vlaknima što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšati zdravlje crijeva. Istraživanje iz 2020. također je pokazalo da avokado može pomoći u smanjenju LDL kolesterola ("loše" vrste), što može izravno pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, kao i u smanjenju kronične upale.

3. Borovnice

"Često hvaljene kao superhrana, borovnice su bogate antioksidansima, osobito antocijanima, koji mogu pridonijeti dugovječnosti. Ovi moćni spojevi bore se protiv oksidativnog stresa i upala, stanja povezanih s kroničnim bolestima i starenjem", tvrdi nutricionistica Lauren Manaker.

Dodaje da uključivanje borovnica u prehranu može poboljšati naše zdravlje u kratkom roku te također može doprinijeti duljem i zdravijem životu.

4. Brokula

Ovo povrće stručnjaci često povezuju s dugovječnošću. Prema Manaker, "brokula je puna vlakana, vitamina C i K, željeza i niza drugih antioksidansa za koje se pokazalo da smanjuju rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca i raka."

Ističe da je jedna od ključnih komponenti ove namirnice sulforafan, koji je koristan zbog svog potencijala da poboljša procese detoksikacije tijela i zaštiti od oštećenja stanica.

5. Jagode

Prema istraživanju iz 2021., dodavanje jagoda u prehranu moglo bi pomoći u sprječavanju pada kognitivnih sposobnosti povezanog sa starenjem, poput pamćenja.

Pročitajte više