3 stvari koje zaboravljate nakon treninga no ne biste smjeli

Foto: Instagram

ONO što radite nakon treninga jednako je bitno kao i treniranje.

Vjerujemo kako se itekako dobro osjećate nakon dobro odrađenog treninga. Možda ste malo umorni i iscrpljeni, no svakako se osjećate bolje, što fizički, što psihički.

No nakon svakog treninga postoje neke "banalne" stvari koje biste trebali napraviti, ali možda ih zaboravljate, a mi ćemo vas još jednom podsjetiti na njih.

1. Istezanje

Prva i osnovna stvar koju trebate napraviti nakon vježbanja jest istezanje, dok su mišići još uvijek zagrijani. Kada se mišići ohlade, oni se stegnu, a ako ih tada pokušate opustiti i istegnuti, mogli biste se ozlijediti. Uvijek nađite tih minimalno 5 minuta ili najbolje 10 minuta za dobro istezanje, kako bi se vaše tijelo pravilno opustilo.

2. Presvlačenje

Najbolje bi bilo kada biste se odmah mogli istuširati i presvući u suhu odjeću. No ako tuširanje nije opcija, onda se obavezno presvucite u čistu i suhu odjeću 10-20 minuta nakon znojenja. Ostaci znoja između odjeće i tijela mogu potaknuti rast bakterija i gljivica koje mogu inficirati kožu te potaknuti nastanak prištića. Također, ako imate lice sklono prištićima, što prije ga očistite, kako ne biste pogoršali stanje.

3. Obrok

Ako vježbate, vjerujemo kako na hranu gledate kao na gorivo. Ona vam je potrebna prije, ali i poslije treninga, kako biste vratili izgubljenu energiju. Vrijeme od 30 minuta je optimalno za uzimanje hrane i izgradnju mišića nakon treninga. Ako želite izgubiti kilograme, obrok bi trebao sadržavati 200 kalorija u omjeru 1:1 ugljikohidrata i proteina. Ako ne želite izgubiti kilograme, već vježbate kako biste oblikovali tijelo, savjetuje 300 do 400 kalorija u omjeru 3:1 ugljikohidrata i proteina.

Pročitajte više