4 promjene koje biste mogli iskusiti ako konzumirate kokice

Foto: Unsplash

KAD govorimo o grickalicama, kokice mnogima prve padaju na pamet. Slane su i hrskave te će zadovoljiti želju za grickanjem. A dobra vijest je da konzumacija kokica može koristiti zdravlju ako obratite pozornost na tri stvari: masnoću, kalorije i udio soli.

"Kokice kupljene u trgovini imaju više kalorija od onih koje pripremamo kod kuće jer koriste više masnoće", rekla je dijetetičarka Miranda Galati.

Te masnoće su zasićene i treba ih minimalno konzumirati jer povećavaju rizik od bolesti srca. Isto tako, prehrana bogata solju također se povezuje s bolestima srca, zbog čega trebamo smanjiti udio natrija u našoj prehrani.

"Kokice možete pripremiti sami, koristeći ulje avokada ili suncokretovo ulje i minimalno ih soleći", predlaže Galati. Ako ne volite obične kokice, možete im dodati čili u prahu ili papar.

Što se događa ako jedemo kokice?

Kada redovito konzumiramo zdravo pripremljene kokice, možemo doživjeti četiri promjene.

Bolje crijevne navike

Kokice sadrže vlakna, otprilike gram po šalici. Vlakna su ključna za zdravlje probavnog sustava, pospješuju redovito pražnjenje crijeva i pomažu u sprječavanju zatvora.

Bolje kardiovaskularno zdravlje

Vlakna pogoduju i zdravlju kardiovaskularnog sustava. Naime, ona pomažu u snižavanju LDL kolesterola, koji povećava krvni tlak i upalu.

Možda ćete smršavjeti

Kokice su hrana s velikim volumenom. To znači da ih možete pojesti puno, a unijeti relativno malo kalorija. Uzmite u obzir ovu usporedbu za dokaz: šalica čipsa ima 1210 kalorija, dok šalica kokica ima 31 kaloriju.

Imat ćete više energije

Kokice su međuobrok bogat ugljikohidratima koji može pružiti brz i lako probavljiv izvor energije. Može biti osobito korisno za sportaše ili one koji se bave tjelesnom aktivnošću. 

Imajte na umu da s kokicama ne treba pretjerivati jer to može dovesti do nadutosti, plinova i zatvora. Kao i u svemu, budite umjereni.

Pročitajte više