Pet najčešćih razloga zašto vas svrbi "tamo dolje"

Foto: Instagram

VAGINA je posebno osjetljiva ljeti. Pojačano znojenje, češća depilacija, vožnja na biciklu, često sjedenje na svakakvim površinama, mokri badići, češći seks i svakako češće tuširanje - to su samo neke opasnosti koje prijete vašoj vagini tijekom ljeta.

Zato i ne čude česte neugodne nuspojave koje muče žene diljem svijeta - obrijane ili neobrijane. 

No, svrbež i nelagoda intimnog prostora neće nestati samo zato što je ženama o tome neugodno razgovarati, pa stoga provjerite što o svemu tome kažu stručnjaci.

Jer ako vas dolje malo više svrbi, osjećate peckanje, imate pojačan iscjedak neugodnog mirisa i čudne gustoće ili vam je nježna koža vagine iziritirana - znajte da za sve to ima lijeka.

Pred vama je 5 najčešćih razloga ovakvih simptoma i 5 najboljih rješenja, čak i ako su na koncu zaista u pitanju neugodne gljivice.

No, kako je izričito naglasila ginekologica iz Houstona, Mae K. Borchardt, koja je i podijelila ove savjete, ove su informacije okvirne. Ako žene nikada nisu imale pravu gljivičnu infekciju, teško da će znati koliko je teška njihova "dijagnoza", pa je stoga za svaki neugodan simptom kojem ne znate razlog svakako bolje posjetiti liječnika.



1. Svrbež na vanjskom dijelu vagine je simptom životnog stila


Ako vas svrbi vagina s vanjske, ali ne i unutrašnje strane možda je razlog upravo ljeto - depilacija, uske hlače, znoj, bicikl. Ako vas muči nešto od tih praktički benignih stvari, problem može riješiti malo vazelina ili kokosovog ulja.  

2. Svrbež od seksa

Nedovoljna vlažnost, loši lubrikanti te svakako previše seksa, stvarno su čest okidač naknadne nelagode i svrbeža intimnog područja. Ako vam se takve situacije ponavljaju, razmislite o promjeni kondoma ili lubrikanta - birajte one bez alkohola, parabena i ostalih primjesa, jer možda ste samo osjetljivi na njih. 

3. Suhoća vagine u menopauzi

Žene u menopauzi ovo vjerojatno već znaju, no one koje tek ulaze u nju, mogle bi se iznenaditi nelagodom i naglom suhoćom intimnog područja. Tada je najbolje posavjetovati se s liječnikom koji će najbolje znati preporučiti dobar preparat za hidrataciju vagine, odnosno vraćanje njene prirodne pH vrijednosti. 

4. Svrbež od previše šampona

Iako će svaki stručnjak naglasiti kako se intimno područje ne smije šamponirati, čak ni proizvodima namijenjenima baš tome, isti upozoravaju kako i obični šamponi tijekom tuširanja znaju završiti tamo dolje pa ako ste osjetljivi ili iziritirani nekom od gore opisanih ljetnih "aktivnosti", šampon bi vas mogao stajati još veće nelagode, svrbeža, peckanja.


Generalno govoreći - sve što u sebi ima parfema nije namijenjeno intimnom području i po tome se ravnajte. Tako se čuvajte dok koristite sve te divne i mirišljave kozmetičke proizvode.

5. Vaginalna infekcija

Iako zvuči grozno, vaginalne bakterijske infekcije prilično su česte pa vam stoga stvarno ne treba biti neugodno ako svrbež postaje sve jači, a iscjedak gušći, s laganim ribljim mirisom.

U tom slučaju neka vam ne bude neugodno, ali svakako pođite liječniku, jer takva upala neće proći sama od sebe. I znajte da je to relativno česta pojava kod žena reproduktivne dobi, pa stoga i nije neki veliki tabu. Barem ne bi smio biti. A uz pojačane doze probiotika, mogli biste prilično smanjiti rizik od pojave novih upala. 

6. Što ako je stvarno gljivična infekcija?

Nesnosan svrab unutarnjeg dijela vagine i tipičan bijeli sirasti iscjedak simptomi su po kojima ćete bez greške znati da je vaše probleme uzrokovala gljivična infekcija.

Ako vam je prvi put, svakako posjetite liječnika koji će vas uputiti u sve što trebate znati, no ako već imate iskustva i točno znate prepoznati koliko je infekcija jaka - tržište nudi dobre kreme i vaginalete, pomoću kojih i sami u nekoliko dana možete riješiti problem. 

Pročitajte više