5 stvari o supanju koje će vas impresionirati

Foto: Promo

AKO ste mislili da je vožnja na SUP daskama dosadna, gadno ste se prevarili. Supanje je sve samo ne monotona rekreacija na vodi, a evo i dokaza!

Posljednjih par godina na hrvatskim se plažama sve češće viđaju „moderni“ surferi, odnosno superi (od engleske skraćenice SUP za Stand Up Paddle Surf). Oni ne mare za brčkanje u plićaku i sunčanje, već s daskom pod nogama i veslom u ruci traže pustolovinu na pučini. Uživaju u ljepotama prirode iznad i ispod površine mora i usput, potpuno nesvjesno, vježbaju. Pronašli smo odgovore na pitanje koje se samo nameće: zašto je stojeće veslanje na SUP dasci, ili supanje, tako atraktivno?

1. Svatko može supati

Vjerovali ili ne, daskanje na mirnim vodama je zabava za sve uzraste. Veslanje i održavanje ravnoteže na dasci na napuhavanje isprva može izgledati komplicirano, ali zapravo je to vrlo jednostavan sport kojim se svatko može baviti – bez obzira na godine! Starijim, ali još uvijek sportski aktivnim ljudima svidjet će se to što na SUP dasci mogu veslati oslonjeni na koljenima ili u sjedećem položaju, a kad su djeca u pitanju, cijelo se ljeto neće htjeti „skinuti“ s te iste daske.

2. Prikladno za sve vode

Supati se u pravilu može na bilo kojoj vodi. Početnicima će najbolje odgovarati vode stajačice s malom mogućnošću stvaranja valova kao što su more za vrijeme bonace, mirne uvale ili jezera. Veslači s više iskustva mogu se uputiti na otvoreno more i nešto sporije rijeke, bez suviše brige kad će se stvoriti vjetar jer su već naučili održavati ravnotežu na dasci. Oni samo najhrabriji bi se mogli okušati i u jahanju velikih valova…

3. Nudi bezbroj varijanti za zabavu

Opće je mišljenje da je supanje solo-aktivnost. No, to je zapravo napola točno jer se u avanture na moru ili jezeru možete uputiti sami, ali je definitivno zanimljivije ako idete u društvu. Tada je najbolje da svatko ima svoju SUP dasku kako bi svi jednako uživali u razonodi, no nikome neće biti problem „ugostiti“ jednog prijatelja ili člana obitelji na svojoj dasci.

SUP daska pruža nepresušan izbor za dobru zabavu. Praktički je multifunkcionalna jer ju možete koristiti, ne samo za puko veslanje, nego i za istraživanje okolice obale ili jezera, ronjenje, pecanje, vježbati na njoj jogu, ali se i natjecati s prijateljima. Kada se umorite od utrkivanja do obližnjeg otoka, možete postaviti viseće mreže za ležanje i uživati u zasluženom odmoru uz osvježavajuće piće koje ste ponijeli u vodonepropusnim ruksacima. U razgledavanje svoje najdraže plaže povedite i svog kućnog ljubimca. Neka vaš pas ili mačka uživaju u novoj pustolovini i upoznaju se sa svijetom koji caruje uz more.

Jeste li znali da romantika i supanje idu zajedno? Povedite dragu osobu na romantični izlet do obližnje pećine ili zajedno uživajte na potpuno drugačijem, morskom pogledu na omiljeno ljetovalište uz zalazak sunca. Razgledavanje gradova na SUP daskama u posljednje su vrijeme omiljena obiteljska atrakcija, posebice noću uz led svjetiljke.

4. Meditacija u pokretu

Kad se početkom 2000-ih godina SUP vratio na kalifornijske plaže, mnogi su o ovoj sportskoj aktivnosti govorili s negodovanjem. Štoviše, smatralo se da je vožnja na SUP dasci surfanje za ljenčine. Danas se sve više govori o brojnim prednostima koje stojeće veslanje čini našem tijelu.

Zahvaljujući nestabilnoj podlozi i stanom kretanju, pokreću se baš svi mišići u tijelu: bicepsi i tricepsi ruku, prsa i leđa aktiviraju se pri svakom zaveslaju, a trbušni mišići, noge i stopala se brinu za stabilizaciju tijela na dasci. No, osim što se jačaju svi mišiće, razvija ravnoteža, stvara snaga i korigira izdržljivost, uz supanje se lako i mršavi (u sat vremena veslanja normalnog tempa potroši se i do 700 kalorija), gradi samopouzdanje, te čisti um i duša.

5. Stane u prtljažnik auta

Iako postoje i tvrde SUP daske, sve popularnije su one na napuhavanje. Glavni razlog tomu je što ih je lako prevoziti i skladištiti. Koliko se čvrstih SUP dasaka može prevesti automobilom? Jedna, na krovu automobila ili većoj prikolici! A koliko onih na napuhavanje? Za cijelu obitelj, jer se SUP daska na napuhavanje, zajedno s pumpom, lako pospremi u torbu koja stane u prtljažnik auta, autobusa ili aviona.

Koje je god vaše mišljenje o ovom vodenom sportu, ovog ljeta biste ga mogli promijeniti…  Sve što vam treba za supanje su dobra volja, krema za sunčanje te vrhunska, SUP daska i veslo koje možete pronaći u Hervisu po SUPer cijenama.

Pročitajte više